Think again header
Schiphol campagne

Think again

Draag tijdens je vakantie
niet bij aan dierenleed

AAP, Stichting Spots en World Animal Protection slaan handen ineen met campagne tegen dierenleed in het toerisme

Vakantiegangers op Schiphol worden van maandag 30 juli tot en met zondag 5 augustus 2018 geconfronteerd met de schaduwzijde van olifantenritten en foto's met wilde dieren. Stichting AAP,  World Animal Protection en Stichting SPOTS wijzen toeristen op het leed dat schuilgaat achter dit vermaak met wilde dieren met de 'Think Again' campagne. Lees verder...

Think again, maak geen selfies met wilde dieren.

Tips voor een diervriendelijke vakantie

Als toerist kun je de dieren helpen door attracties met wilde te dieren te vermijden. Dat kun je op deze manieren doen:

 • Bereid je vakantie goed voor en onderzoek of er activiteiten met dieren zijn die je op je vakantiebestemming wilt ondernemen. Als je twijfelt of een activiteit diervriendelijk is, zoek dan naar alternatieven.
 • Maak geen selfies met wilde dieren. Kleine apen en tijgerwelpen kunnen er schattig uitzien en hun uitbaters kunnen zelfs zeggen dat ze zijn gered nadat ze wees geworden zijn, maar dit is zelden het geval. Vaak worden de dieren uit het wild weggerukt, soms bij hun moeder vandaan gehaald, of worden gefokt voor dit doel. De dieren worden in veel te kleine kooien of aan kettingen gehouden, leven in eenzaamheid onder erbarmelijke omstandigheden en zijn vaak zwaar gedrogeerd om ze in bedwang te houden. Bovendien kunnen dieren (met name apen) drager zijn van zeer besmettelijke ziekten, jij kunt geïnfecteerd raken als een dier jou bijt.  .
 • Bezoek geen voorstellingen waar wilde dieren in gebruikt worden. Ga dus niet naar een circus met wilde dieren of een tijgershow. De manier waarop deze dieren getraind worden zijn erg wreed en de leefomstandigheden over het algemeen zeer slecht.
 • Koop geen wilde dieren, zelfs niet uit medelijden. Als je dat toch doet, moedig je de illegale handel alleen maar aan.
 • Meld je ervaring. Als je van dierenwreedheid getuige bent geweest of iets verdacht vindt, laat dan van je horen op reiswebsites zoals tripadvisor etc. en meld het aan de juiste instanties.

Meld Dierenleed

  Berbers marokko Berbers marokko

  AAP redt dieren van het toerisme

  Regelmatig vangen wij dieren op die slachtoffer werden van 'wildlife toerisme'.

  Berberaap Memouna

  Memouna werd naar AAP gebracht door haar Marokkaans-Nederlandse eigenaren. Ze hadden het jonge berbervrouwtje uit medelijden voor 100 euro op de markt in Marokko gekocht tijdens hun vakantie.

  Berberaapje Memouna

  Chimpansee Linda

  Linda is afkomstig van het Spaanse Lanzarote. De situatie van Linda was vreselijk triest: als baby werd ze van haar moeder gescheiden en verkocht aan een echtpaar op Lanzarote. Zij hesen haar in krappe kleertjes en gebruikten haar als fotoattribuut. Toen ze hier te groot en sterk voor werd, werd ze dertig jaar lang opgesloten in een kaal, betonnen schuurtje, helemaal alleen...

  Linda

  Dwergmeerkatten Sharly, Paquito en Dylan

  Sharly, Paquito en Dylan kwamen bij particulieren uit het Spaanse Benidorm vandaan. Op de boulevard en langs het strand moesten de dwergmeerkatten, gekleed in knellende jurkjes en pakjes, gedwongen met toeristen op de foto. De eigenaren behandelden de diertjes uitermate slecht! 

  Hugo en Dylan

   

  Bongo
  Bongo

  Chimpansees Bongo en Klaus

  Bongo en Klaus moesten jarenlang met toeristen op de foto op de stranden van Tenerife. Na inbeslagname kwamen de dieren echter in een park dat niet goed voor ze kon en wilde zorgen. Het was dus belangrijk dat Bongo en Klaus allebei naar AAP zouden komen, wat gelukkig uiteindelijk ook gebeurde.

  Luipaard MohaniLuipaard Mohani


  Mohani is in Frankrijk gered van een leven in goochelshows. Als Mohani niet moest optreden, werd ze opgesloten in een heel kleine kooi. In samenwerking met de Franse dierenbeschermingsorganisatie 30 millions d'amis hebben we Mohani naar Primadomus gebracht. Mohani kwam met overwicht en weinig spierkracht aan, omdat ze al die jaren maar weinig heeft bewogen. Ook waren haar tanden sterk aangetast, waarschijnlijk door verkeerde voeding. In Primadomus kan ze goed herstellen.

  Blog: ‘Pic with my boa? Special price for you, my friend!’

  Hoe moeilijk is het om je niet te laten verleiden mee te doen aan toeristische attracties waar dierenleed achter schuil gaat?  Het antwoord is simpel: het is voor bijna iedereen moeilijk. Waarom? Omdat we er gewoonweg niet genoeg om geven. Na een stressvolle drukke werkperiode, hebben we een goede, leuke vakantie verdiend. We willen relaxen, samen van leuke momenten genieten en een goed boek lezen. We willen verzorgd en verwend worden. Lees verder...

  Entertainment wilde dieren
  Op veel toeristische plaatsen worden foto's met exotische dieren opgedrongen.

  Diverse vakantiebestemmingen staan bol van dierenleed

  Collega-organisatie World Animal Protection (WAP) laat met onderstaande video zien dat Bali een ware hel is voor dieren dit misbruikt worden voor de vele toeristische dierenattracties.

  Olifantenritjes zijn allesbehalve onschuldig

  Deze video van WAP toont wat er schuilgaat achter 'onschuldige' olifantenritjes.

  Born to be Wild

  Stichting AAP vangt al sinds jaar en dag berberapen op, die illegaal door toeristen naar Europa zijn gesmokkeld, kunstjes moesten doen of als huisdier zijn gehouden. Met het project Born to be Wild, een internationaal samenwerkingsproject onder leiding van AAP, willen we het voortbestaan van de berberaap veilig stellen.

  Lees hier meer over Born to be Wild.

   

  Berbers marokko

  Ringstaartmaki bij Stichting AAP

  BLIJF OP DE HOOGTE

  SCHRIJF JE IN EN ONTVANG MAANDELIJKS DE MOOISTE VERHALEN OVER ONZE DIEREN.