Chimpansee Patrick
Chimpansee Buddy

Chimpansee

(Pan troglodytes)

LENGTE: 70 tot 96 cm.

GEWICHT: 20 tot 70 kg.

LEEFTIJD: ca. 40 jaar

LEEFGEBIED: Centraal-, Oost- en West-Afrika

­HABITAT: Oerwoud

BIJZONDERHEDEN:

  • Chimpansees kunnen elkaars achterste net zo goed herkennen als wij elkaars gezicht kunnen lezen.

Chimpansees behoren tot de mensapen, net als bonobo's, orang-oetans, gorilla’s en de mens. Maar van deze drie soorten is de chimpansee het nauwst verwant aan ons: het DNA van een chimpansee komt voor 98% overeen met dat van een mens. Ondanks het feit dat een chimpansee kleiner is dan de gemiddelde mens, is hij vele malen sterker dan dat wij zijn. De sterke armen kunnen een spanwijdte van wel 2,7 meter bereiken. Meestal loopt een chimpansee op handen en voeten. Alleen als hij zijn handen vol heeft óf als hij de ander wil intimideren, loopt hij op twee benen.

Uiterlijk

Een chimpansee is bijna over zijn hele lichaam bedekt met lange, zwarte haren. De haren worden grijzer naarmate het dier ouder wordt. Vooral op de rug, kin en het achterwerk. De enige plekken waar bij een chimpansee geen haar groeit, zijn het gezicht, de oren, de handpalmen, voetzolen en intieme delen. De communicatie via gezichtsuitdrukkingen lijkt veel op die van de mens. Wij kunnen deze uitdrukkingen echter nog wel eens verkeerd interpreteren: een chimpansee grijnst bijvoorbeeld vaak uit angst, niet uit vreugde.

Intelligent

Het dier staat bekend om zijn hoge intelligentie. Een chimpansee tovert bijvoorbeeld met gemak een twijgje om in een hengel die hij vervolgens in een termietenheuvel steekt. De termieten bijten de ‘indringer’ en als de chimpansee het twijgje er (voorzichtig) uit trekt, hangt het vol met termieten die hij lekker kan opeten. Ook is een chimpansee in staat te onthouden welke groepsgenoot hem heeft geholpen een maaltje te bemachtigen. Bijvoorbeeld als een tros bananen te hoog hangt en er twee chimpansees nodig zijn om deze naar beneden te krijgen. De buit wordt daarna eerlijk verdeeld.

Groepsleven

De grootte van een groep chimpansees varieert enorm. In de groep heeft ieder mannetje en vrouwtje een eigen plek in de rangorde. De verhoudingen binnen een groep worden regelmatig getest aan de hand van imponeergedrag of zelfs een vechtpartij. De mannetjes slaan zichzelf op de borst en proberen hogergeplaatste individuen te imponeren. Tegelijkertijd kunnen chimpansees het snel goedmaken als er een conflict is geweest. En als een chimpansee een tijd is weggeweest en weer terugkomt in de groep, kan hij rekenen op een knuffel en een kus van de andere dieren.  Ze hebben elkaar dan gemist.

Voortplanting

Een vrouwtje paart, wanneer zij vruchtbaar is, met meerdere mannetjes. De zwangerschap duurt zo’n acht maanden en doorgaans wordt er één baby geboren. Bij uitzondering een tweeling. Een jonge chimpansee drinkt 3-5 jaar bij zijn moeder. Een vrouwtje krijgt gemiddeld elke 4-7 jaar een jong.

Bedreigd

De chimpansee is een bedreigde diersoort. De voornaamste dreigingen zijn stroperij, verkleining van het leefgebied en infectieziekten.