Leeuw Reza staat al 13 jaar langs de weg

Leeuw Reza
Reza

Een paar weken geleden ontvingen we een mailtje over een trieste zaak. Leeuw Reza trad ooit op in een klein, buitenlands circus, maar slijt zijn dagen nu in een krappe kooi aan de rand van de weg. Dertien jaar geleden werd Reza's act vanwege geldgebrek stopgezet en sindsdien is Reza zijn kale circuswagen niet meer uit geweest.

Het verhaal van Reza is ontzettend verdrietig en illustreert op pijnlijke wijze waarom het van groot belang is dat AAP zich nu ook voor leeuwen en tijgers gaat inzetten. Want Reza is helaas niet de enige die brult om aandacht. Bij AAP houden we nauwkeurig bij voor welke diersoorten er opvang wordt aangevraagd en sinds enkele jaren zien we hierin een sterke stijging bij leeuwen en tijgers. In 2014 kwamen er zelfs 24 nieuwe meldingen binnen; een record.

De nieuwe opvang voor tijgers en leeuwen
De nieuwe opvang voor tijgers en leeuwen

Tekort aan opvang

Deze stijging is goed te verklaren. Doordat steeds meer Europese landen het gebruik van wilde dieren in entertainment aan banden leggen, dreigen met name leeuwen en tijgers in de problemen te komen. Want hoewel er meerdere dierenwelzijnsorganisaties zijn die met veel toewijding leeuwen en tijgers opvangen, is dit bij lange na niet genoeg om de toenemende stroom dieren een thuis te kunnen bieden. Met de nieuwe opvang (die we mede dankzij onze trouwe donateurs en de deelnemers van de Postcode Loterij kunnen realiseren) in onze Spaanse vestiging Primadomus, kunnen we hopelijk een groot deel van het tekort aan opvang ondervangen.

Fijne kneepjes van het vak

Apen, wasberen en degoes opvangen is natuurlijk heel andere koek dan leeuwen en tijgers. Daarom hebben we ons de afgelopen jaren al goed voorbereid, zo hebben we onder meer een keur aan wilde katten gehuisvest. Een paar jaar geleden vingen we zelfs het leeuwtje Mufasa tijdelijk op. Dankzij deze ervaringen, maar ook dankzij de hulp die we van een aantal ervaren opvangcentra kregen, zijn we al behoorlijk ingewerkt in de wereld van de grote katten. Zo ging ervaren dierenverzorgster Olga bijvoorbeeld op cursus bij Big Cat Rescue in Florida, waar ze de fijne kneepjes van het vak leerde. Ook bij de ontwerpen van de verblijven kregen we hulp. Deze zijn het resultaat van een mini-conferentie, waarbij we internationale experts aan de tand voelden. Hun ervaringen zijn verwerkt in de opvangplekken bij Primadomus. Het resultaat mag er zijn: de verblijven voldoen aan de hoogste normen en komen overeen met de nieuwste inzichten.

Eén van de verblijven (voor tijgers) in AAP Primadomus
Eén van de verblijven (deze is voor tijgers) in AAP Primadomus

Reza

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de eerste verblijven, maar we hopen Reza zo snel mogelijk te kunnen gaan halen. Dan kan hij eindelijk zijn ellendige verleden achter zich laten en stukje bij beetje weer leren om leeuw te zijn. Houd deze site en onze Facebookpagina in de gaten om op de hoogte te blijven van zijn redding.

Nieuwsgierig naar onze nieuwe opvang? In onderstaand filmpje leidt directeur David van Gennep je door Primadomus en krijg je alvast een indruk van de verblijven. 

Reza heeft je hulp nodig!

Help bij de eerste opvang van Reza met een donatie.