AAP gaat tijgers en leeuwen opvangen

Nationale Postcode Loterij schenkt AAP ruim 1,4 miljoen euro

Quinty Trustfull overhandigt de Postcode Loterij cheque aan AAP
Quinty Trustfull overhandigt de Postcode Loterij cheque aan AAP

Vandaag ontving Stichting AAP uit handen van de Nationale Postcode Loterij een bedrag van ruim 1,4 miljoen euro. Een bedrag waar AAP ontzettend blij mee is! Van dat geld gaan we een opvang voor tijgers en leeuwen in onze Spaanse vestiging bouwen. Zo’n opvang is hard nodig. In steeds meer Europese landen wordt het gebruik van wilde dieren in circussen en entertainment aan banden gelegd en ook in Nederland zijn vanaf 15 september wilde dieren verboden in het circus. Dankzij de Postcode Loterij kan AAP nu tijgers en leeuwen opvangen die door het verbod een nieuw thuis nodig hebben.

David van Gennep, directeur Stichting AAP: “We zijn ongelofelijk blij met dit mooie bedrag! Bij AAP vangen we al sinds jaar en dag niet alleen primaten, maar ook andere exotische zoogdieren op die onze hulp hard nodig hebben. Nu blijkt dat er talloze leeuwen en tijgers zijn die dringend opvang nodig hebben, is het voor ons een logische stap om hier een oplossing voor te bieden. ”

Tussen wal en schip

AAP vindt het een goede zaak dat wilde dieren in het circus verboden worden. Wilde dieren horen niet thuis in een circus of de entertainmentindustrie. Daar kunnen zij niet hun natuurlijke gedrag vertonen en gewoon dier zijn. Het verbod klinkt ons dan ook als muziek in de oren, maar het brengt wel een nieuw probleem met zich mee. De opvangmogelijkheden voor met name leeuwen en tijgers is zeer beperkt, waardoor zij tussen wal en schip dreigen te belanden. Als er geen opvang beschikbaar is, eindigen de dieren in de illegale handel, zitten ze noodgedwongen vast in hun huidige situatie of worden ze afgemaakt. Het zit niet in het DNA van AAP om dit machteloos te aanschouwen.

De eerste verblijven voor grote katachtigen in Primadomus zijn in aanbouw
De eerste verblijven voor grote katachtigen in Primadomus zijn in aanbouw

Spaanse zon

De urgentie is hoog en daarom heeft AAP al een eerste aanzet gedaan voor de opvang. Momenteel zijn we bezig om de eerste acht ruime verblijven voor grote katachtigen te bouwen in onze Spaanse vestiging Primadomus. Hier is meer dan genoeg plek en het zachte klimaat is ideaal voor de dieren. In de verblijven zijn voldoende schaduwrijke plekken, worden waterpoelen aangelegd voor de tijgers en kunnen leeuwen lekker chillen op een stel rotsen. Zo kunnen de dieren onder de Spaanse zon genieten van hun welverdiende rust.

Dit voorjaar wordt het eerste verblijf in gebruik genomen, ruim op tijd voordat het verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen in Nederland in werking treedt. Wij zijn de deelnemers van de Postcode Loterij ontzettend dankbaar!

 

Bekijk deze impressie van de toekomstige opvang voor leeuwen en tijgers: