3 rhesusapen naar Hagel Hof, Duitsland

Rhesusaap Kereltje
Kereltje

Vrijdag 11 oktober zijn de eerste dieren vanuit het nieuwe Apenhuis herplaatst. De Rhesusapen Kereltje, Sarah en Jolande zijn verhuisd naar Hagelhof, net over de Duitse grens. De herplaatsing was een bijzonder moment, niet alleen omdat het om de eerste verhuizing vanuit het Apenhuis ging, maar vooral omdat Kereltje met ruim 14 jaar het langst op onze primatenafdeling zat, en omdat Sarah een van de oudste dieren is, wel 34 jaar oud! Door hun hoge leeftijd en huidproblemen bij één van de dieren is het niet de knapste groep die we ooit hebben herplaatst, maar charmant zijn ze zeker.

Een week voor hun vertrek hebben we geoefend om de dieren in de nieuwe tunnels te laten lopen, wat het vangen op de verhuisdag veel makkelijker en relaxter maakt. Zoals verwacht liepen Kereltje en Jolande redelijk makkelijk de tunnel in, maar waren voor Sarah een hoop trucs nodig.

Drie uur later kwamen we in de stromende regen met ons trio in Duitsland aan. Hagelhof is een kleinschalige opvang. Allerlei soorten dieren, waarvoor geen andere mogelijkheden meer zijn, mogen er hun oude dag slijten. Naast zowel kleine exotische dieren die bijvoorbeeld in de handel terecht zijn gekomen, zijn er ook diverse landbouwhuisdieren die men van de slacht heeft gered.

Kereltje en de twee dames liepen heel makkelijk vanuit hun transportbox door het luik hun nieuwe verblijf in. Hagelhof heeft twee ruime binnenverblijven en een groot buitenverblijf voor hen ingericht. Er is veel groen; de verblijven zijn gevuld met bomen, stronken, takken en hangmatten. Ruimte genoeg om te klimmen, fourageren en verstopplekken van groente, fruit, zaadjes en noten te ontdekken. Kereltje liep door de nieuwe verblijven, alsof hij er al jaren thuis was en vond al snel het verstopte lekkers. Ook Sarah en Jolande volgden snel. De overburen zijn tropische vogels, wat een stuk prettiger voor ze klinkt dan de vaak luidruchtige primaten bij AAP. Buiten kijken ze uit op bos, een schildpaddenvijver en op de varkens, maar aangezien het weer nog niet is verbeterd, moeten ze nog even geduld hebben voor ze hun nieuwe buitenverblijf kunnen gaan ontdekken. Gelukkig hebben ze veel ramen, zodat ze toch naar buiten kunnen kijken. Hopelijk hebben ze hier een fijn nieuw thuis gevonden!