Dierenleed
op internet
en social media

Aap te koop

Het komt regelmatig voor: online advertenties waarin een aap te koop wordt aangeboden, zoals op Marktplaats, Instagram of Facebook. Gelukkig gaat het in veruit de meeste gevallen om oplichting.

De advertenties van oplichters zijn vaak te herkennen aan slecht taalgebruik. Je kunt het ook checken door de gebruikte afbeelding in de advertentie op te zoeken met Google Image Search (via de rechtermuisknop).

Als in de resultaten veel buitenlandse advertenties verschijnen, kun je ervan uitgaan dat het om oplichting gaat en dat het dier niet echt te koop staat.

Kapucijnaapje te koop op internet.

Wat jij kunt doen

Gaat het om oplichting? Rapporteer de advertentie dan op de site waarop de advertentie staat. Ook kun je de advertentie melden bij de politie via 0900-8844.

Is de advertentie waarschijnlijk echt? Neem dan contact op met de dierenpolitie via 144 (red een dier) of meld misdaad anoniem: 0800-7000. We zouden het fijn vinden als je de advertentie ook bij AAP wilt melden, zodat wij van de situatie op de hoogte zijn.
Aap kopen als huisdier?
Een aap kopen als huisdier is in Nederland gelukkig bij wet verboden. Mensen die toch een aap als huisdier nemen, lopen het risico dat het dier in beslag wordt genomen. Deze dieren worden dan bij opvangcentra zoals AAP opgevangen. Apen zijn wilde dieren zijn die niet in een huiskamer horen. Baby-aapjes lijken zo schattig en worden voor de huisdierenhandel bij hun moeder weggerukt. Als de dieren groter groeien gaan ze vaak onvoorspelbaar gedrag vertonen en kunnen ze gaan bijten. Daarnaast hebben apen soortgenoten nodig.

Vroeg of laat gaat het altijd mis als je een aap in huis haalt, dus begin er alsjeblieft niet aan.

Andere dieren te koop

Zie je een exotisch dier te koop staan en twijfel je of dit wel legaal is? Bijvoorbeeld een witbuikegel, serval of prairiehond? De kans is groot dat dat inderdaad nog mag.

Tot 2024 is soms lastig te achterhalen of er wet- en regelgeving bestaat die een soort verbiedt. We hebben daarom op een rijtje gezet welke zoogdieren nu verboden zijn in Nederland. Dit zijn wilde dieren die met uitsterven bedreigd worden of zogenaamde invasieve exoten: soorten die inheemse fauna kunnen verdringen.

Gelukkig verandert dit in 2024. Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft een positieflijst opgesteld met diersoorten die veilig en geschikt zijn als huis- en hobbydier. Alleen de soorten die op deze lijst staan mogen dan in Nederland verkocht of gehouden worden – heel overzichtelijk dus!

Wat jij kunt doen

Staat het dier op de lijst met dieren die nu verboden zijn, neem dan contact op met de dierenpolitie via 144 (red een dier) of meld misdaad anoniem: 0800-7000. We zouden het fijn vinden als je de advertentie ook bij AAP wilt melden, zodat wij van de situatie op de hoogte zijn.

Serval Kadri
Een serval, nu nog een legaal huisdier in Nederland. Maar alles behalve een geschikt huisdier!

Video’s met dierenleed

Op internet en social media staan veel video’s waarop dierenleed te zien is. Bijvoorbeeld een uitgehongerde tijger in een dierentuin of een aap met kleren aan die dansjes moet doen. Bij AAP krijgen we regelmatig de vraag of wij daar iets aan kunnen doen.

Wat AAP kan doen
Als duidelijk is waar de video gemaakt is en als het dierenleed nog actueel is (vaak zijn de video’s die rondgaan al flink gedateerd), dan kijken wij samen met collega-organisaties in binnen– en buitenland hoe we het dier (of de dieren) het beste kunnen helpen.

Helaas kunnen we er in de meeste gevallen weinig aan doen. Het is namelijk moeilijk te achterhalen op welke locatie de video’s zijn gemaakt. Ook gaat het vaak om dierenleed buiten Europa, zoals in AziΓ«. Wij kunnen dan niet veel betekenen, omdat wij daar niet werkzaam zijn en ons netwerk daar beperkt is. Ook gelden daar heel andere regels.

Wat jij kunt doen
Je kunt de video met het dierenleed rapporteren op de site waar de video is geplaatst. Op deze manier laat je weten dat jij tegen dierenleed bent en dat je de beelden niet wilt zien. Ook kun je de video rapporteren aan AAP.

Live video's met dierenleed

Zie jij op social media een live video van iemand met een aap als huisdier? Of zie jij ander soort dierenleed in een live video?

Wat jij kunt doen
Neem alsjeblieft de live video op met je telefoon, zodat de beelden niet verloren gaan. Je kunt vervolgens een melding doen bij de dierenpolitie via 144 (red een dier) of via meld misdaad anoniem: 0800-7000. De politie zal jouw melding in behandeling nemen.

We zouden het fijn vinden als je de advertentie ook bijΒ AAP wilt melden, zodat wij van de situatie op de hoogte zijn. Dankjewel voor je oplettendheid!

Adopteer een dier

Het witoorpenseelaapje

is ongeschikt als huisdier
Adopteer voor 7,- per maand

Chiko

moest optreden als circusartiest
Adopteer voor 12,50 per maand

Kyra

geboren in een circus
Adopteer voor 19,- per maand