Geven met belastingvoordeel

Voor hetzelfde geld, help je ook Antoine’s beste vriend

De dieren die bij AAP binnenkomen zijn vaak ernstig getraumatiseerd. Zo ook onze chimpansee Antoine. Zijn verleden in de kelder van een landhuis in België heeft hem getekend voor het leven. Het was dan ook erg moeilijk voor Antoine om vrienden te maken en het duurde jaren voordat zijn soortgenootje Bingo zijn hart veroverde.

De kans dat we een herplaatsadres vinden voor ernstig getraumatiseerde dieren zoals Antoine is erg klein. Om voor hen te blijven zorgen hebben we steun nodig waar we langere tijd op kunnen rekenen. Met een ‘periodieke schenking’ doneert u minimaal 5 kalenderjaren lang een vast bedrag. Dit wordt vastgelegd in een overeenkomst tussen u en AAP, waardoor de gift aftrekbaar wordt van de belasting. Het levert dus voordeel op! U kunt daardoor meer geven zonder dat het u meer kost.

Chimpansee Bingo en Antoine
Antoine en zijn maatje Bingo
Chimpansee Antoine
Antoine
 

Stel: u doneert nu €100,- per jaar en krijgt hiervoor niets terug van de Belastingdienst. Dan kunt u met een periodieke schenking zelfs €172,- per jaar doneren, omdat u (indien u in de inkomstenschrijf van 42% valt) €72,- van de Belastingdienst terugkrijgt. Netto doneert u dan nog steeds €100,- per jaar, maar de dieren ontvangen €72,- extra.

 

 

Elke situatie is uiteraard anders. Via dit model kunt u uw belastingvoordeel berekenen:

Voorbeeld 1: Schenking via overeenkomst Periodieke schenking
Bedrag van schenking 0,-
Teruggave van belastingdienst 0,-
Jouw totale kosten 0,-
Voorbeeld 2: Schenking via overeenkomst Periodieke schenking
Bedrag van schenking 0,-
Teruggave van belastingdienst 0,-
Jouw totale kosten 0,-
Voorbeeld 3: Gewone donatie
Bedrag van schenking 0,-
Teruggave van belastingdienst 0,-
Jouw totale kosten 0,-

Toelichting bij schenking via overeenkomst Periodieke schenking

Afhankelijk van uw belastbaar inkomen krijgt u een deel van de schenking van de belastingdienst terug. Dit bedrag wordt als volgt berekend:

0,- x 0% = € 0,-

Toelichting bij een gewone donatie

Bij een normale donatie kunt u alleen het deel dat boven de 1% (de giftdrempel) van uw belastbaar inkomen komt, aftrekken van de belasting. De volgende berekening geldt:

[ € 0,- - € 0,- ] x 0% = € 0,-

Let op: Indien u meerdere aftrekposten heeft, kan dit gevolgen hebben voor de hoogte waartegen u de gift kunt aftrekken. Aan de uitkomst van dit rekenvoorbeeld kunt u geen rechten ontlenen.

Eenvoudig geregeld

Dankzij een wetswijziging per 1 januari 2014 is het voor een periodieke schenking niet meer noodzakelijk een akte op te maken bij de notaris en is een overeenkomst nog makkelijker te regelen.

  • Print de overeenkomst voor schenker én de overeenkomst voor ontvanger uit en vul deze in
  • Stuur de overeenkomst kosteloos op naar Stichting AAP, t.a.v. Financiële administratie fondsenwerving, Antwoordnummer 1441, 1300 VE Almere
  • U ontvangt één van de twee formulieren retour met de door AAP toegevoegde gegevens
  • U kunt nu uw schenking als aftrekpost opgeven bij uw belastingaangifte

Meer informatie