Geven met belastingvoordeel

Help ons mee vooruitkijken

Wist je dat we bij AAP een aantal vaste bewoners hebben die te getraumatiseerd of te oud zijn om een nieuw thuis voor te vinden? Deze dieren kunnen nergens anders terecht en blijven de rest van hun leven bij AAP wonen. Natuurlijk blijven we met liefde voor deze vaste bewoners zorgen, maar om dat ook in de toekomst te kunnen blijven doen, is steun voor langere periode onmisbaar!

Wellicht kun jij ons daar bij helpen? Er bestaat een bijzondere manier van steunen, waarbij je voor een langere periode meer kunt schenken aan AAP, zonder dat het je extra geld kost: schenken met belastingvoordeel. Ook wel periodiek schenken genoemd. Als je een gift vastlegt in een periodieke schenkingsovereenkomst, krijg je een deel van de schenking terug via je belastingaangifte.

 

  Alle voordelen op een rijtje

  • De dieren zijn voor langere periode verzekerd van je hulp.
  • Samen met jou kunnen we meer dieren helpen, zonder dat het je extra geld kost.
  • De schenking is volledig aftrekbaar bij je belastingaangifte.
  • AAP betaalt geen schenkbelasting; je schenking komt volledig ten goede aan de dieren.

  Antoine

  Een van onze vaste bewoners is chimpansee Antoine. Jarenlang leefde hij in een veel te kleine, smerige kelder. Zonder daglicht, zonder afleiding en zonder soortgenoten. Door deze traumatische ervaring mist Antoine belangrijke sociale vaardigheden en kan hij niet goed samenleven met andere chimpansees. Wonder boven wonder is het ons toch gelukt om voor Antoine een maatje te vinden: chimpanseeman Bongo. Samen genieten zij nu van hun oude dag in AAP Primadomus, onze Spaanse opvanglocatie. 

  Chimpansee Antoine

  Schenken voor langere periode

  Met een periodieke schenking doneer je voor een periode van minimaal 5 jaar een vast bedrag. Dit wordt vastgelegd in een schenkingsovereenkomst tussen jou en AAP. Je hoeft hiervoor niet meer naar de notaris.

  Zelf het bedrag bepalen

  Je kunt in de overeenkomst aangeven welk bruto bedrag (voor belastingaftrek) je per jaar wilt schenken en of je dit per jaar, half jaar, kwartaal of per maand wilt laten afschrijven. Je kunt zelf aangeven wanneer je de schenking in wilt laten gaan. Houd er dan wel rekening mee dat je ieder jaar het vaste, jaarlijkse bedrag betaalt, ook als je gedurende het jaar met periodiek schenken begint.

  Voorwaarden belastingvoordeel

  De Belastingdienst stelt als voorwaarden voor de aftrekbaarheid dat de schenking een vast bedrag is voor een periode van minimaal 5 jaar en wordt vastgelegd in een overeenkomst. Je kunt de overeenkomst voor schenker en de overeenkomst voor ontvanger hier downloaden.  

  Eenvoudig geregeld in 5 stappen

  1. Bepaal welk vast bedrag (vóór belastingaftrek) je per jaar wilt schenken en voor welke periode (minimaal 5 jaar).
  2. Print de overeenkomst voor schenker en de overeenkomst voor ontvanger uit, vul deze allebei in en onderteken ze.
  3. Stuur beide overeenkomsten op naar: Stichting AAP, t.a.v. Donateursservice, Antwoordnummer 1441, 1300 VE Almere.
  4. AAP ondertekent beide overeenkomsten en stuurt de overeenkomst voor schenker naar je retour.
  5. Bewaar deze overeenkomst goed; hiermee kun je aantonen dat je je schenking mag aftrekken van je inkomen.

  Een rekenvoorbeeld

  Stel, je steunt AAP op dit moment met €200,- per jaar en je drempelinkomen is € 35.000,- per jaar.

  Heb je geen schenkingsovereenkomst, dan kun je je schenking niet aftrekken. Je schenkt €200,- en AAP ontvangt €200,-. (NB: alleen als je totale schenking per jaar meer dan 1% en minder dan 10% jaar van je drempelinkomen bedraagt is je schenking wel weer aftrekbaar). 

  Heb je wel een schenkingsovereenkomst en valt het hoogste deel van je inkomen in het belastingtarief van 40,85%? Dan kun je €338,- per jaar bruto schenken. Dit bedrag mag je volledig aftrekken bij je belastingaangifte. Dankzij dit belastingvoordeel schenk je netto €200,-, terwijl AAP €338,- ontvangt!

  Meer weten?

  Meer weten of de brochure aanvragen? Neem dan contact op met Laura Kok, coördinator periodiek schenken via donateursservice@aap.nl of 036-523 87 87. Onze brochure over Periodiek schenken kun je ook hier downloaden.

  Elke inkomenssituatie is anders. Met dit model kun je jouw belastingvoordeel berekenen:

  Voorbeeld 1: Toelichting bij schenking met overeenkomst
  Bedrag van schenking 0,-
  Teruggave van belastingdienst 0,-
  Jouw totale kosten 0,-
  Voorbeeld 2: Toelichting bij schenking zonder overeenkomst
  Bedrag van schenking 0,-
  Teruggave van belastingdienst 0,-
  Jouw totale kosten 0,-

  Toelichting bij schenking met overeenkomst

  Afhankelijk van de hoogte van je drempelinkomen krijg je een deel van de schenking van de Belastingdienst terug. Dit bedrag wordt als volgt berekend:

  0,- x 0% = € 0,-

  Toelichting bij schenking zonder overeenkomst

  Een gewone donatie zonder overeenkomst kun je niet zomaar aftrekken. Alleen als de jaarlijkse schenking meer dan 1% en minder dan 10% jaar van je drempelinkomen bedraagt kun je dit aftrekken van je inkomen.

  [ € 0,- - € 0,- ] x 0% = € 0,-

  Let op: Aan de uitkomst van dit rekenvoorbeeld kun je geen rechten ontlenen. Kijk voor meer informatie op de site van de Belastingdienst.