Update: Wasbeer-billboard voor Gelders provinciehuis weggehaald

De wasbeer moet op grond van Europese regelgeving worden bestreden, omdat deze een bedreiging vormt voor inheemse flora en fauna. Provincies staan voor de keuze: afschieten of een diervriendelijkere oplossing.

Eerder koos Limburg voor het vangen van de dieren, inmiddels heeft AAP er twaalf kunnen redden van de dood en voor een aantal is zelfs al een nieuw thuis in dierenparken gevonden. Provincie Gelderland besloot helaas om de dieren af te gaan schieten, ondanks het feit dat wij hebben aangeboden met hen in gesprek te gaan over het opvangen van de dieren.

Dat konden we niet zomaar laten gebeuren. Daarom plaatsten we afgelopen maandag 2 december een wagen met een groot billboard voor het provinciehuis in Gelderland met de tekst: ‘Gelderland wil wasberen doodschieten. Dat kan anders!’ Honderden mensen sponsorden het bord door de parkeerkosten te betalen via Tikkie. Klik hier voor meer informatie over deze actie.

Helaas moesten we de wagen woensdag 4 december weghalen vanwege de opbouw van de Arnhemse markt.

Reactie van de provincie
Provincie Gelderland heeft AAP laten weten ‘geen aanleiding te zien voor nader overleg, omdat er al bewuste keuzes zijn gemaakt’. Wel geeft gedeputeerde Peter Drenth aan dat het provinciale beleid Stichting AAP ‘niet in de weg hoeft te staan om op eigen initiatief opvang van gevangen wasberen aan te bieden’. Maar dat laatste vinden wij niet fair, omdat alle kosten voor het oplossen van dit probleem van de provincie dan bij ons en onze donateurs komen te liggen. Wij vinden dat er draagvlak moet zijn vanuit de provincie voor een diervriendelijkere oplossing.

Hoe nu verder?
Met deze actie haalden we wel De Telegraaf en de regionale pers zoals De Gelderlander. Door meer mensen bekend te maken met het besluit van de provincie, hopen we dat er burgerinitiatieven zullen volgen. Hoe meer mensen zich laten horen, hoe meer kans dat de provincie het besluit heroverweegt. Ook achter de schermen gaan wij door met onze strijd voor de wasberen in Nederland, samen met partnerorganisaties en politici die ons standpunt delen.

Het mobiele billboard voor het Gelderse provinciehuis in Arnhem.

Overige berichten