Chimpansee Macario

AAP redt eenzame chimpansee op Gran Canaria

AAP werd op het bestaan van chimpansee Macario gewezen door twee Spaanse dierenbeschermingsorganisaties. Zij troffen de chimpansee eenzaam en gefrustreerd aan, continu met zijn hoofd heen en weer wiegend.

Macario werd slechts één keer per dag tijdens voedertijd door het hoofd van het gezin bezocht. In zijn kooi was geen enkele vorm van afleiding te vinden en hij had evenmin de mogelijkheid om te klimmen. Af en toe strooide de eigenaar wat zaagsel op de vloer, maar meestal was Macario genoodzaakt op de harde cementvloer te slapen.

Onmenselijk

David van Gennep, directeur AAP: “Gedurende ons 40-jarig bestaan hebben we helaas al vele dieren in schrijnende situaties gezien, maar het zien van Macario in die kooi bezorgde me wederom kippenvel. Het op deze manier houden van een sociaal en intelligent dier is onmenselijk, maar het komt helaas nog steeds voor in Spanje. Gelukkig gaf zijn ex-eigenaar toe dat Macario niet gelukkig was. Hij heeft spijt van zijn ‘aankoop’ en gunt Macario een mooi leven bij AAP, mét soortgenoten. Gelukkig is deze meneer tot inkeer gekomen, en ik hoop dat de Spaanse autoriteiten dit voorbeeld gebruiken om de wetgeving rond het houden van exotische dieren te blijven handhaven. AAP staat in ieder geval klaar om dieren in nood te redden. In het geval van Macario samen met ArkeFly, die niet alleen het dier vervoerde, maar ook zijn reis naar Nederland sponsorde”.

AAP lobbyt samen met haar Spaanse vestiging Primadomus en collega-organisaties voor goede wetgeving in Europese landen, waardoor het houden van primaten net als in Nederland verboden wordt. Op deze manier blijft andere dieren het lot van Macario bespaard.
AAP-directeur David van Gennep met chimpansee Macario.

Overige berichten