Stichting AAP gaat wasberen Limburg opvangen

Almere, 17 september Vanaf 1 oktober begint de provincie Limburg met het vangen van de in het wild levende wasberen in de regio. Stichting AAP gaat de wasberen opvangen. Daar is vandaag tijdens de vergadering van de Gedeputeerde Staten van de provincie Limburg groen licht voor gegeven.

“Wij zijn erg blij met het besluit van de provincie. Al maanden hielden wij opvangcapaciteit achter de hand voor het geval er wasberen naar AAP zouden komen. Zodra wij de definitieve opdrachtbevestiging van de provincie Limburg hebben ontvangen, kunnen we aan de slag”, aldus David van Gennep, directeur van Stichting AAP.

Met de provincie Limburg is afgesproken dat de gevangen wasberen naar AAP gebracht worden. “Ze gaan hier eerst minimaal vier weken in de quarantaine. Tijdens deze periode worden ze uitgebreid gecheckt op infecties, waar nodig ontwormd en gevaccineerd. Na de quarantaine periode gaan de wasberen naar de zoogdierenafdeling. Hier worden de dieren zoveel mogelijk groepsgewijs samengevoegd. Daarna gaan ze als groep naar een van onze herplaatspartners, waar ze de rest van hun leven goed verzorgd zullen worden. In eerste instantie gaan we uit van zo’n 50 wasberen”, aldus Van Gennep.

De provincie vergoedt een deel van de kosten die AAP maakt voor het transport, medische controles en verzorging van de wasberen. “Voor een deel van de kosten zullen we dus aanvullend fondsen moeten werven”, geeft Van Gennep aan.

Petitie
Begin april overhandigde Van Gennep bijna 28.000 handtekeningen van burgers aan de provincie Limburg die, net als AAP, wilden voorkomen dat de wasberen afgeschoten zouden worden. De provincie gaf gehoor aan de oproep en koos voor opvang van de in het wild levende wasbeer in haar regio.

Overige berichten