Stichting AAP bundelt krachten om apen op Sint Maarten te redden

Ruim 40 dierenwelzijnsorganisaties, waaronder de Humane Society International/Europe, World Animal Protection NL, IFAW Netherlands, de Vervet Monkey Foundation en Born Free Foundation, hebben een brief van Stichting AAP aan de regering van Sint Maarten mede ondertekend. In de brief wordt opgeroepen af te zien van het euthanaseren van de groene meerkatten op het eiland. Deze apen zijn in het verleden door mensen naar het eiland gebracht. De dierenwelzijnsorganisaties steunen de oproep van AAP om in te zetten op sterilisatie en manieren om de overlast op een diervriendelijke wijze te verminderen.

De aanwezigheid van de groeiende populatie groene meerkatten wordt als hinderlijk ervaren omdat de slimme dieren voedsel zoeken in boomgaarden, tuinen en huizen en zou schadelijk zijn voor de inheemse natuur. Een onderzoek van Nature Foundation Sint Maarten concludeerde in juni 2021 dat steriliseren of afmaken de twee opties zijn om de overlast te stoppen. In december 2022 stelde het betreffende ministerie middelen beschikbaar die de geadviseerde dodelijke aanpak mogelijk maakt. AAP en de andere internationale organisaties dringen aan op het diervriendelijke alternatief om de overlast van de dieren te remmen.

Brief

In de brief wijzen de organisaties op de internationale consensus over wildbeheer, zoals gepubliceerd in Conservation Biology in 2017. Ingrepen als deze op Sint Maarten zouden deze principes, waarbij niet-dodelijke methoden voorrang krijgen op dodelijke, moeten volgen. AAP biedt in de brief haar expertise en middelen aan om een zogeheten ‘Trap, Neuter, Release’ project (waarbij dieren gevangen, onvruchtbaar gemaakt en weer losgelaten worden) mogelijk te maken. Met de brief hoopt AAP steun te vergaren om een samenwerking met de Nature Foundation Sint Maarten aan te gaan.

De brief is mede ondertekend door (alfabetisch):
Action for Primates
Animal Action Greece
Animal Defenders International
Animal Friends Croatia
Animal Rights
Animal Talk Africa
Animals Asia
Ban Animal Trading
Beauty Without Cruelty South Africa
Bont voor Dieren
Born Free Foundation
Centre for Animal Rehabilitation and Education (CARE)
C’est Assez
Code Animal
Community Led Animal Welfare
Deutscher Tierschutzbund
Dierencoalitie Nederland (16 leden)
Ecoflix
EMS Foundation
Eurogroup for Animals (85 Europese leden)
Fondation Brigitte Bardot
Future 4 Wildlife
Global White Lion Protection Trust
Hellenic Animal Welfare Federation
Humane Society International/Europe
IFAW Netherlands
International Primate Protection League
LAV Italy
Luonto-Liiton susiryhmä (Finland)
Monkey Helpline
No Whales In Captivity
Pan African Sanctuary Alliance
Panthera Africa Big Cat Sanctuary
Rhinos in Africa
Sea Shepherd Sint Maarten / Saint Martin
South Peninsula Khoisan Council
Southern Africa Fight For Rhinos
Stichting DierenLot
Vervet Monkey Foundation
Wild Futures UK
WildConcience
World Animal Protection NL

Overige berichten