PTM Tomac

Lampongaap Tomac van Oekraïne naar AAP

Nadat we eerder een groep leeuwen en een Afrikaanse wilde hond opvingen uit het door oorlog geteisterde Oekraïne, is gisteravond een lampongaap aan zijn reis naar veiligheid begonnen. De aap, die Tomac heet, is al zo’n 20 jaar oud en werd jarenlang ingezet voor circusvoorstellingen. Toen zijn eigenaar stierf in de oorlog en diens vrouw het land ontvluchte, zag de toekomst er slecht uit voor Tomac. 

Een lokaal hondenasiel ontfermde zich over de aap en bouwde een provisorisch verblijf. Met hulp van de Brits-Russische stichting Forgotten Animals kreeg AAP al in maart de vraag om opvang te bieden, maar door de lastige omstandigheden ter plekke en moeizaam papierwerk lukt het niet eerder om de reddingsoperatie te starten.

Woensdagochtend lukte het de medewerkers van het hondenasiel in Sumy om na een reis van zo’n 1.000km de Poolse grens te bereiken. Na de lange reis duurde het nog 12 uur om de grens te passeren, maar inmiddels is lampongaap Tomac onderweg naar Spanje. Daar gaat het dier eerst in quarantaine voor observatie en wordt zijn gezondheid gecontroleerd om te kijken welke verzorging hij nodig heeft. In het Spaanse opvangcentrum van AAP leeft een groepje lampongapen, hopelijk kan Tomac van zijn oude dag genieten omringt door soortgenoten.

ptm Tomac
Lampongaap Tomac met zijn voormalige eigenaar.

Een andere reddingsactie voor een leeuw wordt nog belemmerd door ontbrekend papierwerk. Ook dat dier, die door zijn eigenaar in een donkere loods is achtergelaten toen de oorlog uitbrak,  hopen we binnenkort een veilige haven te kunnen bieden. Diverse Oekraïense opvangverzoeken voor exotische dieren worden gecoördineerd door de European Alliance of Rescue centres and Sanctuaries (EARS), waar AAP initiatiefnemer en lid van is. Per verzoek wordt in het netwerk gekeken naar de opvanglocatie die het beste aansluit op de behoefte van de dieren in kwestie.

Overige berichten