Vrijwilligers van het Oekraïense Wild Animal Rescue besloten op dinsdag 1 maart een ultieme poging te wagen zoveel mogelijk kwetsbare dieren in veiligheid te brengen. In een vrachtwagen wisten ze zes jonge leeuwen, een aantal tijgers, twee caracals en een Afrikaanse wilde hond te herbergen. Een blokkade door Russische tanks dwong het transport om te keren, maar zelfs toen de chauffeurs onder schot werden gehouden weigerden ze hun dieren op te geven. Na twee dagen bereikten ze alsnog de Poolse grens, waar ze donderdagochtend eindelijk mochten passeren.

Zorgwekkend
Poznań Zoo, de partner van AAP die in 2019 negen tijgers van een horrortransport richting Rusland tijdelijk opving, was weer bereid te helpen. De leeuwen en de wilde hond konden de afgelopen dagen tot rust komen na de spannende en stressvolle reis. Ze zijn medisch onderzocht voor de grenscontrole en ook al zijn de bloedwaarden van de meeste dieren zorgwekkend, was hun conditie goed genoeg om te reizen. Woensdagavond kwam het transport aan in Villena, waar het Spaanse opvangcentrum van AAP is gevestigd.

Slechte botten
De jonge leeuwen – Gyz, Kiara, Flori en Nila – verbleven sinds een paar maanden in het opvangcentrum nabij Kiev. Ze hebben een vreselijk verleden achter de rug. Gyz werd uit een kleine kooi in een winkelcentrum gered en kreeg bedorven vlees te eten. Kiara werd al heel jong verhandeld van een dierenpark naar een kinderboerderij waar ze uitgebuit werd als ‘knuffeldier’. Ze kreeg ‘over de datum’ vleeswaren te eten en leed tot haar redding ernstig onder zwakke en gebroken botten. Flori werd als huisdier in een klein flatje gehouden en is veel te klein voor haar leeftijd vanwege een dieet van kattenvoer. Haar botten zijn hierdoor erg slecht ontwikkeld. Nila werd als welpje als attractie ingezet in een nachtclub tot een dierenwelzijnsactiviste het dier overnam. Van de Afrikaanse wilde hond Zair weten we alleen dat hij door staar niet meer kan zien en een oogoperatie nodig heeft.
Bedreigde soort
Voor het slagen van de operatie is veel dank verschuldigd aan het Spaanse Ministerie van Ecologische Transitie, die in deze zaak als CITES-autoriteit optrad omdat leeuwen als bedreigde diersoort door CITES beschermd worden. Ook de bereidwilligheid van het Ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening om de procedures te versnellen zodat de dieren zonder vertraging naar AAP konden wordt zeer gewaardeerd.Nieuwe kans
AAP is vastbesloten de dieren een nieuwe kans te bieden op een dierwaardig leven. De jonge leeuwen kennen elkaar inmiddels en vormen na hun quarantaine bij AAP hopelijk een of meer groepjes voor het leven. Het is nu zaak om hun zwakke en kwetsbare gezondheid stap voor stap te verbeteren door goede voeding, oefening en rust. De gespecialiseerde dierverzorgers van AAP zullen alles op alles zetten om ook deze dieren er bovenop te helpen.Wil jij deze dieren helpen?
We zijn vastbesloten deze getraumatiseerde dieren de zorg te geven die ze zo verdienen. Wil je ook meehelpen? Doneer dan een bedrag naar keuze via Tikkie of via onderstaande button.