Gered! Chimpansee Linda zat vijftien jaar eenzaam opgesloten

Chimpansee Linda is vanuit het Spaanse Lanzarote aangekomen bij AAP in Almere.

Als baby werd ze weggehaald bij haar moeder en verkocht aan een echtpaar in Lanzarote. Zij hesen haar in krappe kleertjes en gebruikten haar als fotoattribuut. Toen ze hier te groot en sterk voor werd, werd ze opgesloten. Vijftien jaar lang zat ze helemaal alleen in een betonnen schuurtje. Alleen als haar eigenares haar kwam voeren, had Linda even contact met de buitenwereld. De rest van de tijd moest ze zich zien te vermaken met een stuk touw, de enige vorm van verrijking in haar verblijf. Er was niemand om te vlooien of om mee te spelen, iets wat voor sociale en intelligente dieren als chimpansees juist essentieel is. Er werd alles op alles gezet om Linda naar Almere te halen, al ging dit niet zonder slag of stoot…

Vorig jaar deed Linda zelf al een poging om te ontsnappen. Ze brak eigenhandig door het plafond van haar schuurtje en klom haar vrijheid tegemoet. Na een kortstondig avontuur wist de plaatselijke dierenarts haar te verdoven en werd ze teruggebracht naar een nieuwe, stevigere schuur. David van Gennep noemt de reddingsactie van Linda ongelofelijk spannend: “We zijn altijd afhankelijk van veel verschillende mensen en partijen bij zo’n operatie. In dit geval zat alles tot op het laatste moment tegen: de papieren waren niet aangekomen, de dierenarts moest plots naar een bruiloft en de verdovingsapparatuur bleek niet in orde. Gelukkig is het goed gekomen en zit Linda nu veilig en wel bij AAP in de quarantaine.”

David vertelt dat de zaak van Linda niet op zichzelf staat: “Jonge chimpansees en andere apen worden vaak misbruikt voor amusement, circusacts en toerisme. Zodra ze ouder en sterker worden, veranderen ze van schattig in onhandelbaar en begint de ellende pas goed. AAP richt zich daarom op goede voorlichting, educatie en wetgeving, zodat andere dieren het lot van Linda bespaart blijft.” Maar ook voor mensen is dit een belangrijke boodschap, volgens van Gennep. “Je weet nooit wat het dier waar je mee op de foto gaat onder de leden heeft. Van Linda weten we bijvoorbeeld pas sinds begin dit jaar dat ze geïnfecteerd is met hepatitis B, wat besmettelijk kan zijn voor mensen.”

De eigenaren zochten uiteindelijk zelf contact met de Spaanse dierenwelzijnsorganisatie Mona. Ze wilden hun huis op korte termijn verkopen en moesten daarom van Linda af. Ze dreigden haar te dumpen als er niet snel opvang werd geregeld. Door de hepatitis B kon Mona haar echter niet opvangen. AAP beschikt – als een van de weinige opvangcentra in Europa – wel over de juiste faciliteiten om geïnfecteerde dieren op te vangen en zette daarom alles op alles om Linda naar Almere te halen. Er wonen hier meerdere apen met hepatitis B, zoals Fiffy en Regina en we verwachten dat Linda goed in hun groep zal passen. Door haar lange opsluiting heeft ze waarschijnlijk nog een lange weg te gaan als het op sociale vaardigheden aankomt. Maar ook chimpansees zijn nooit te oud om te leren! Onder zorgvuldige begeleiding keert Linda terug naar een sociaal leven en zo kan ze na dertig jaar alsnog genieten van een mooie, oude dag.

AAP bedankt luchtvaartmaatschappij Arke: zij vervoeren regelmatig kosteloos dieren voor AAP en hebben ook Linda gratis vervoerd. Een belangrijke bijdrage aan onze reddingsacties!

Overige berichten