Vily grivet

Drie groene meerkatten krijgen beter leven bij AAP

Onlangs hebben we ons ontfermd over groene meerkat Suzy, haar dochter Vily en vader Beni. Suzy is op jonge leeftijd kriskras door Europa verhandeld en Beni zat jarenlang in een kooi bij een dierenwinkel. Uiteindelijk zijn de twee apen samen met hun jong Vily afgestaan door hun Griekse eigenaren. Bij AAP zijn de dieren nu in quarantaine en wordt hun gezondheid uitgebreid gecontroleerd. Zodra dat achter de rug is, gaan ze naar onze Primatenafdeling.

Volgens haar vaccinatieboekje werd Suzy in 2007 in Damascus, Syrië geboren. Waarschijnlijk bij een fokker, want groene meerkatten (ook bekend als vervetapen of grivetapen) leven in Afrika op open savannes en in bosgebieden. Suzy werd door een Britse zeeman gekocht en naar Engeland verscheept – helemaal alleen. Kort daarop verkocht Suzy’s eigenaar haar alweer door: nu ging ze naar een stel in Athene. Zij verkochten Suzy op hun beurt in 2009 weer door naar een plek elders in Griekenland.

Grivet Beni
Beni in de quarantaine
Grivet Suzy
Grivet Suzy

Illegaal

Het is nog steeds het lot van veel exotische dieren die gefokt en verhandeld worden – ook in Europa. Ook al hebben meerdere EU-lidstaten verboden om deze apensoort privé te houden, zijn er tal van landen waar dit onder voorwaarden nog altijd is toegestaan of illegaal gebeurt. Ze worden van hot naar haar gesleept, veelal zonder moeder en zonder geschikte huisvesting.

Een beter leven

Suzy was jarenlang alleen voordat haar eigenaren meerkatmannetje Beni vonden. Die zat al vier jaar in een dierenwinkel te wachten op een koper. Suzy en Beni kregen in 2016 een jong: Vily. Sindsdien werd Beni om onbekende redenen apart gezet en was hij weer alleen. Na een paar jaar realiseerden de eigenaren zich dat de apen een beter leven verdienden en kwamen ze in contact met AAP. Op dat moment hadden we helaas geen plek, maar onlangs konden we Suzy, Beni en Vily toch naar ons opvangcentrum in Almere halen.

Veilig
Beni is een heel vriendelijk mannetje voor zijn verzorgers en Suzy en Vily slaan zich er ook goed doorheen. We zorgen ervoor dat Suzy, Beni en Vily nooit meer verhandeld zullen worden. Het gezinnetje verblijft veilig bij AAP tot we in de toekomst een geschikte, permanente herplaatsplek voor ze vinden.

Overige berichten