Dierenorganisaties roepen sporters op om vermaak met wilde dieren te mijden

Ondanks eerdere kritiek op foto’s en videofragmenten op de sociale media van Memphis Depay met een lijgerwelp, plaatste de bekende voetballer dit weekend een videoclip waarin de lijger figureert. Voor dierenbeschermingsorganisaties World Animal Protection, Stichting SPOTS en Stichting AAP reden om weer in actie te komen. We benadrukken nogmaals dat hier dierenleed achter schuilt en roepen Nederlandse sporters op om entertainment met wilde dieren te mijden.

We zijn teleurgesteld dat Depay de videoclip toch publiceerde mét de lijger, ondanks het verzoek dit niet te doen. Depay noemde zichzelf eerder een dierenvriend; we hoopten daarom dat de voetballer zijn verantwoordelijkheid zou nemen en het dier buiten beeld zou laten in zijn clip.

AAP directeur David van Gennep: ‘Op allerlei manieren is dit verkeerd. Om te beginnen worden deze dieren speciaal voor dit soort entertainment gefokt. Dat betekent dat dit geen bestaande diersoort is en dat dieren als lijgers enorm veel welzijnsproblemen hebben. Daarnaast wordt zo’n klein welpje een keer een groot dier. Hij wordt dan waarschijnlijk afgevoerd naar China om verwerkt te worden tot traditionele medicijnen. Eigenlijk is meneer Depay bezig een klein diertje te knuffelen tot hij naar de slacht kan. En uiteindelijk heeft hij een voorbeeldfunctie. Iemand die zo’n functie heeft moet dit soort dingen gewoon absoluut niet doen. In Nederland is dit verboden, en dat zou het in andere landen ook moeten zijn.’

De organisaties stuurden onlangs een brief aan de KNVB met het verzoek om er bij (prof)voetballers op aan te dringen interactie met wilde dieren te mijden. Dit zou opgenomen kunnen worden in de gedragsregels.

Vermaak of dierenleed?
Als je als bezoeker of toerist interactie kunt hebben met een wild dier, schuilt daar vaak veel dierenleed achter. In het geval van Depay ging het om een lijger; een dier dat in de natuur niet voorkomt maar puur en alleen gefokt wordt omdat sommige mensen zo’n dier als statussymbool gebruiken. Een lijger bestaat uit een kruising tussen een leeuw en tijger en het is in natuurbeschermingskringen algemeen bekend dat de onnatuurlijke fok tussen deze twee dieren, mentale en fysieke problemen met zich meebrengt.

Veel mensen zijn zich niet bewust van de ellende achter die ‘leuke’, schattige foto. En laten zich verleiden het ook te doen als de mogelijkheid zich aandient. Vandaar dat stichtingen als SPOTS, AAP en World Animal Protection al heel erg lang voorlichtingscampagnes voeren over dit onderwerp. Van olifant tot tijger en van dolfijn tot aap: wilde dieren horen niet te worden gebruikt voor menselijk vermaak.

De jonge lijger uit de clip van Depay.

Overige berichten