Chimpansees
bij AAP

Sociale dieren

Veel chimpansees die we bij AAP opvangen, hebben een naar verleden. Ze werden slachtoffer van illegale handel, moesten jarenlang als huisdier leven of werden uitgebuit in de entertainmentindustrie. AAP redt deze dieren en biedt ze een veilige opvangplek.

Zo haalden we vorig jaar drie chimpansees op uit een Frans circus: Congo, Tino en Yimmy. Congo en Tino moesten jarenlang kunstjes doen in dit circus en Yimmy leefde als huisdier bij de circusfamilie. Bij AAP kunnen ze eindelijk gewoon ‘chimpansee’ zijn.

Geschikt maatje

Yimmy is helaas niet de enige chimpansee die bij AAP aankwam en nog nooit eerder samen leefde met een soortgenoot. Veel chimpansees die bij AAP aankomen, leefden jarenlang alleen. Chimpansees zijn sociale dieren en horen van nature in groepen te leven.

Bij AAP zijn we er dan ook van overtuigd dat sociale dieren het gelukkigst zijn als ze samen leven met soortgenoten. We doen er daarom ook alles aan om voor iedere chimpansee een geschikt maatje te vinden. Soms blijven de dieren met zijn tweeën, een andere keer leven ze in grotere groepen. Met veel geduld en aandacht lukt het vrijwel altijd het juiste maatje voor een chimpansee te vinden.
Chimpansee Yimmy (links) is bij AAP samen met Bongo.
Video’s
Kijk mee naar hoe het met de chimpansees bij AAP gaat!
Tino en Sony naar Spanje
Onlangs zijn chimpansees Tino en Sony naar ons opvangcentrum in Spanje gebracht. Bekijk hier hoe ze elkaar leerden kennen bij AAP en hoe ze samen verhuisden en in Spanje hun ruime buitenverblijf ontdekken.
Hoe gaat het met Yimmy en Congo?
Chimpansees Yimmy en Congo werden in de zomer van 2021 met Tino gered uit een Frans circus. In dit filmpje vertelt dierverzorger Margreet hoe de twee nu met soortgenoten Bongo en Klaus samenleven.
De transformatie van Tino
Chimpansee Tino woog bij zijn redding in 2021 veel te zwaar: ruim 100 kilo! Een jaar later is hij ruim 30 kilo lichter dankzij een dieet op maat en veel beweging.

Help mee

We doen er alles aan om de chimpansees bij AAP de liefdevolle verzorging te geven die ze verdienen. Mét één, of meerdere geschikte maatjes. Maar de opvang en de verzorging van deze dieren is erg kostbaar. We kunnen je hulp dan ook goed gebruiken. De zorg voor één chimpansee kost ruim 51,- per dag. Dit zijn kosten voor onder andere voeding, medische zorg en huisvesting.

Wil jij de chimpansees bij AAP helpen? Doneer dan een bedrag naar keuze via Tikkie of via onderstaande button.

Adopteer een dier

Marria

leefde dertien jaar bij een gezin in huis
Adopteer voor 19,- per maand

Linda

zat jarenlang eenzaam opgesloten
Adopteer voor 19,- per maand

Mojo

leefde jarenlang eenzaam in een donkere garage
Adopteer voor 19,- per maand