Chimpansee
Macario

Als jong dier uit het wild gehaald

Macario was slechts vier maanden oud toen hij als baby in Senegal werd weggerukt van zijn moeder. De jonge chimpansee werd daarna als huisdier aan een Spaanse handelaar op Gran Canaria verkocht.

Hij werd opgesloten in een verroeste kooi op een verlaten terrein en moest daar 20 jaar doorbrengen… We troffen hem daar eenzaam en gefrustreerd aan, continu met zijn hoofd heen en weer wiegend.

Macario werd slechts één keer per dag tijdens voedertijd door het hoofd van het gezin bezocht. In zijn kooi was geen enkele vorm van afleiding te vinden en hij had evenmin de mogelijkheid om te klimmen. Af en toe strooide de eigenaar wat zaagsel op de vloer, maar meestal was Macario genoodzaakt op de harde cementvloer te slapen.
Macario moest jarenlang zonder soortgenoten in een kaal verblijf doorbrengen.
'We hebben helaas al vele dieren in schrijnende situaties gezien, maar het zien van Macario in die kooi bezorgde me wederom kippenvel. Het op deze manier houden van een sociaal en intelligent dier is onmenselijk'.
David van Gennep
Directeur Stichting AAP

Herstel bij AAP

Macario werd in 2013 naar ons opvangcentrum in Almere gebracht, waar we keihard hebben gewerkt aan zijn herstel. Bij AAP maakte hij kennis met soortgenoten en leerde hij hoe het is om ‘gewoon’ chimpansee te zijn. Inmiddels deelt hij een verblijf met chimpansee Buddy, waarmee hij het goed kan vinden. De speelse Macario zien we vaak indrukwekkende nesten van dekens maken om in te slapen!
Macario bij AAP.