Serval outside

Serval Noa niet de dupe van de wet, maar van haar fokker

Vorige week stonden de media vol verhalen over ontsnapte servals. Het verhaal van Nala kreeg de meeste aandacht: deze prachtige jonge serval werd snel weer gevangen maar haar baasje wilde haar niet meer. Er was geen opvang beschikbaar, waarna de autoriteiten de Dierenambulance adviseerden een spuitje te overwegen. Dat leidde uiteraard tot veel weerstand, waarbij te pas en te onpas werd verwezen naar de Huis- en Hobbydierenlijst die op 1 juli in werking is getreden. Als voorvechter van deze regelgeving willen we graag ophelderen wat dit verhaal met deze lijst te maken heeft. Spoiler: vrijwel niets.


‘Voorraad’

Nala was een paar dagen eerder goedkoop van eigenaar verwisseld. Dat deze wilde katachtige nu bereikbaar was voor mensen met een krappere beurs dan eerder, kan het gevolg zijn van de Huis- en Hobbydierenlijst. Daar staat geen serval op, wat aangeeft dat deze soort ongeschikt is als huisdier en er per 1 juli niet meer mee gefokt mag worden. Dat drukt mogelijk de prijs van de (voor 1 juli geboren) ‘voorraad’ van fokkers. Tot zover de link met de positieflijst, zoals we een lijst met geschikte huisdieren noemen.
Serval Nala in Quarantaine
Volgens de Dierenambulance die Nala ving, was haar nieuwe baasje overrompeld door het gedrag van de jonge serval. Bij aankoop was ze tam en gedwee, maar eenmaal thuis ontpopte Nala zich tot een wild dier. Was ze eerder verdoofd geweest? Hoe het ook zij; Nala haalde uit en bezorgde haar eigenaresse een lelijke schram net naast haar oog. Een dag later ging Nala er vandoor en was het welletjes. De Dierenambulance mocht een andere plek voor haar zoeken.

Groei zet niet door

Bij AAP bekommeren we ons al vele jaren om het lot van exotische dieren die niet in huiskamers horen. Liefst zouden we ze allemaal opvangen. Maar de trend om servals en verwante kruisingen in huis te halen is groter dan onze opvang. Het aantal opvang-aanvragen van Nederlandse eigenaren schoot van twee in 2019 naar tweeënvijftig in 2023. In de eerste helft van 2024 zette de groei gelukkig niet door – een eerste teken dat de positieflijst preventief werkt?


Uitdaging

De Dierenambulance toog vorige week heel daadkrachtig naar Den Haag, maar uiteindelijk kon Nala niet in een kooitje in hun wagen blijven staan. AAP hanteert een wachtlijst omdat we de wilde katten die we al opvangen niet tekort willen doen, maar voor deze serval zou dat te lang duren. Het is nog een uitdaging hoe we het oplossen, maar we hebben Nala inmiddels verwelkomd bij AAP. We hebben voor hetere vuren gestaan in onze 52 jaar geschiedenis, ook voor haar regelen we iets zodat ze het leven krijgt dat ze verdient.


Tijgerkleren

Nala (nu Noa genoemd, we hadden al een Nala) is dus niet de dupe van de Huis- en Hobbydierenlijst. Integendeel. Nala is de dupe van haar prachtige uiterlijk, dat door ‘petfluencers’ op sociale media en fokkers is aangegrepen om zoveel mogelijk geld te verdienen zolang het mocht. De positieflijst heeft een streep gezet onder de trend – geen nieuwe servals meer in de huiskamer. Geen advertenties meer op Marktplaats die servalkittens neerzetten als superleuke schatjes – huiskatten in tijgerkleren.

Overgangsregeling

De Huis- en Hobbydierenlijst, een instrument waar AAP samen met organisaties zoals de Dierenbescherming decennia voor gepleit heeft, kent een overgangsregeling. Er is onvoldoende plek om alle ongeschikte, maar al voor 1 juli gehouden huisdieren op te vangen. Dus wordt een beroep gedaan op het verantwoordelijkheidsbesef van eigenaren: je hebt een keus gemaakt, nu is het zaak je dier zo goed mogelijk te verzorgen zo lang als het leeft. En gaat het niet, kan het niet of wil je niet, dan mag het dier verkocht of doorgegeven worden aan iemand die dat wel zo goed mogelijk kan en wil. Zolang het zich maar niet voortplant en nog meer dieren in de problemen kunnen komen.

Serval Noa
Laatste generatie

De alarmerende meldingen dat vanwege de Huis- en Hobbydierenlijst nu tal van dieren tussen wal en schip dreigen te vallen, delen wij niet. Eigenaren hebben geen reden om nu afstand te doen. Wie toch een goede reden heeft om een dier dat niet op de lijst staat op te geven, moet weten dat dieren die voor 1 juli geboren zijn legaal doorgegeven mogen worden. Het is misschien lastig een plekje voor ze te vinden, maar dat was in eerdere jaren ook niet makkelijk. Door de positieflijst mag er niet meer gefokt worden en is dit de laatste generatie waar we ons zorgen over maken. Het is nu aan ons allen om te zorgen dat deze dieren een zo dierwaardig mogelijk leven hebben. Daarna is het klaar.

Dan kan van exotische dieren genoten worden daar waar ze thuishoren: in exotische oorden. Want wie écht van servals houdt, wil er geen thuis hebben maar geniet als zij ook genieten. Rennend over de Afrikaanse savanne. Heel, heel ver weg van Lexmond.

Overige berichten