Marria's reis naar een nieuw leven

Begin 2017 redde AAP chimpansee Marria, die al dertien jaar bij een Portugees gezin in huis woonde. Ze deed alles met dat gezin: eten, slapen, douchen en tv kijken. Al die jaren zag ze nooit een soortgenoot; iets wat heel belangrijk is voor een chimpansee. De laatste tijd zat Marria opgesloten in een kale garage, omdat ze onvoorspelbaar gedrag vertoonde. Bij AAP heeft ze stapje voor stapje ervaren hoe het is om écht als chimpansee te leven. Op deze pagina zie je Marria's reis naar een nieuw leven.

Chimpansee Marria

Hoe gaat het nu met Marria?

Juni 2018 - Marria en Sony zitten nog steeds met zijn tweetjes en genieten van een lekker ontbijt. Hoe dat gaat, vertelt dierverzorger Margreet!

 

Marria en Sony een jaar later

oktober 2018 - Het is een jaar geleden dat Marria voor het eerst een soortgenoot, Sony,  zag. Hart van Nederland kwam langs om te kijken hoe het nu met de twee gaat. Kijk hier de video.

Marria

WORLD CHIMPANZEE DAY

juli 2018 - Ter ere van World Chimpanzee Day maakte verzorger Margreet een videoupdate over Marria en Sony. Het gaat hartstikke goed tussen de twee en Sony is de baas van het stel. De dierverzorgers houden goed in de gaten of Sony niet al het eten opeet. Zo verspreiden of verstoppen het eten en houden ze Marria's gewicht goed in de gaten.

 

FEEST BIJ STICHTING AAP VOOR CHIMPANSEE MARRIA!

februari 2018 - Het is vandaag een jaar geleden dat de vermenselijkte chimpansee Marria bij Stichting AAP kwam. Voor AAP een mooi moment om stil te staan bij de transformatie die Marria in het afgelopen jaar heeft doorgemaakt. En natuurlijk om een feestje te vieren! Marria werd als baby uit het wild geroofd, waarna ze 13 jaar lang als mens bij een Portugees gezin leefde. Bij AAP leert ze stap voor stap om weer chimpansee te zijn.

Feest bij AAP Marria 1 jaar

 

Marria vlogt: AFLEVERING #13

december 2017 - Het is bijna winter en ook bij AAP speelt het leven zich steeds meer binnen af. En dan is het huis soms te klein! Maar los van wat kleine strubbelingen tussen Marria en Sony, komt Marria's leven nu in rustiger vaarwater. Daarmee komt er ook een (voorlopig) eind aan Marria's gevlog. Maar stopt de vlog dan helemaal?! Nee, natuurlijk niet ;-). Dwergzijdeaapje Cras neemt deze keer alvast het stokje over. Wie volgt..?

Marria vlogt: AFLEVERING #12

december 2017 - Eindelijk was het zover: de ontmoeting tussen Marria en soortgenoot Sony! In deze vlog zie je nieuwe beelden van de samenvoeging, hoe het Dream Team deze bijzondere dag beleefde, hoe maatje Sony met de GoPro-camera omgaat (ahum) en een bijzonder bezoek van vlogger Gio Latooy. 

Geen aflevering missen? Abonneer je dan op Marria’s kanaal

Marria ontmoet voor het eerst een soortgenoot #VIDEO

oktober 2017 - Wat een spannend moment… Na 13 jaar als mensenkind in een gezin geleefd te hebben, ontmoet Marria eindelijk een soortgenoot: chimpansee Sony. Wat zou er gebeuren? Ondanks alle voorzorgsmaatregelen en stappen die er genomen zijn om Marria klaar te stomen voor deze belangrijke dag, weten we het nooit helemaal zeker.

Maar dan gaat het luik open en gebeurt waar we alleen van hebben kunnen dromen: Marria en Sony vallen elkaar in de armen. Nu wordt het pas echt duidelijk hoe erg Marria het contact met een soortgenootje heeft gemist! Ze laat haar nieuwe vriend geen moment alleen. 

Meer lezen

 

Marria vlogt: AFLEVERING #11

december 2017 -  Het heeft even geduurd, maar Marria heeft zich eindelijk laten overhalen om naar haar nieuwe verblijf in het Chimpanseecomplex te verhuizen! Nu ze daar gewend is, kan binnenkort haar spannendste avontuur gaan beginnen: de samenvoeging met chimpansee Sony!
Geen aflevering missen? Abonneer je dan op Marria's kanaal.

 

Livestream : met Marria's verzorgers Max en Margreet

Op woensdag 4 oktober 2017, Wereld Dierendag, was er een speciale livestream met de vaste dierverzorgers van Marria: Max en Margreet. In deze livestream hoor je het laatste nieuws over Marria en zie je dat Marria nog niet alle menselijke trekjes achter zich heeft gelaten...

Marria vlogt: AFLEVERING #10

september 2017 - Marria zou van haar quarantaine-verblijf naar twee verblijven verderop moeten verhuizen. Pas dan kunnen we haar kennis laten maken met Sony. Marria heeft daar echter helemáál geen zin in... Max en Margreet hebben alles zo'n beetje geprobeerd, met behulp van Godelieve's kennis. Kan Gijs misschien nog iets betekenen..?

Geen aflevering missen? Abonneer je dan op Marria's kanaal.

Marria vlogt: AFLEVERING #9

augustus 2017 - Marria moet afscheid nemen van dierverzorger Gijs, en andersom... Maar gelukkig is daar Max! Marria mag namelijk eindelijk de quarantaine verlaten. Het is nog steeds niet duidelijk of Marria al dan niet Hepatitis B heeft, maar gelukkig kan het Chimpanseecomplex daar goed rekening mee houden en hoeft dit haar samenvoeging met Sony niet in de weg te staan.
Geen aflevering missen? Abonneer je dan op Marria's kanaal.

 

Marria vlogt: AFLEVERING #8

augustus 2017 - Marria wordt nog eens beroemd! Kort na elkaar kwamen Nieuwsuur en Omroep Flevoland om haar te filmen voor hun uitzendingen. Maar Marria is ook nog steeds bezig met haar chimpansee-diploma. Dierverzorger Margreet legt uit waarom Marria leert om bijvoorbeeld haar schouder te laten zien. Geen aflevering missen? Abonneer je dan op Marria's kanaal.

Marria vlogt: AFLEVERING #7

augustus 2017 - Buiten zijn is heerlijk, maar Marria's buren, Buddy en Unyoro, zorgen soms wel voor overlast. In deze aflevering heeft Marria 'Bonje met de buren'! Gelukkig hoeft ze niet nader kennis te maken met deze herrieschoppers, want dierverzorger Max heeft een andere toekomstige groepsgenoot voor Marria in gedachten. Geen aflevering missen? Abonneer je dan op Marria's kanaal.

Marria vlogt: AFLEVERING #6

Het Buitenleven

juni 2017 - Marria's reis van mens naar aap gaat niet altijd over rozen. De herrie die Marria's buren Buddy en Unyoro maakten toen Marria voor het eerst naar buiten ging, is haar niet in de koude kleren gaan zitten. Naar buiten gaan blijkt voor Marria enorm spannend...

Geen aflevering missen? Abonneer je dan op Marria's kanaal.

 

Marria vlogt: AFLEVERING #5

In de nesten

juni 2017 - Chimpansees maken nesten om in te slapen. Maar chimpansee Marria heeft haar hele leven in een bed geslapen, kan zij wel een echt chimpanseenest maken??

Geen aflevering missen? Abonneer je dan op Marria's kanaal.

 

Marria vlogt: AFLEVERING #4

TIEN voor TAAL

mei 2017 - De vierde aflevering van Marria's vlog staat online! Om straks vrienden te kunnen maken met andere chimpansees, moet Marria wel de 'taal' beheersen. Kan Marria zich 'verstaanbaar' maken naar soortgenoten? Of is zij haar moedertaal vergeten? Geen aflevering missen? Abonneer je dan op Marria's kanaal.

Marria vlogt: AFLEVERING #3

mei 2017 - De derde aflevering van Marria's vlog staat online! In deze aflevering leert Marria met verrijking in plaats van mensen-speelgoed te spelen. Geen aflevering missen? Abonneer je dan op Marria's kanaal.

Marria vlogt: AFLEVERING #2

april 2017 - De tweede aflevering van Marria's vlog staat online! In deze aflevering krijgt Marria, tussen het vloggen door, haar tweede medische behandeling. Geen aflevering missen? Abonneer je dan op Marria's kanaal.

Marria vlogt: Aflevering #1

april 2017 - De komende tijd verschijnt er tweewekelijks een vlog 'door' en over Marria!  Geen aflevering missen? Abonneer je dan op Marria's kanaal.

 

BLOG: MARRIA 4 WEKEN BIJ AAP

maart 2017 - Margreet is één van de dierverzorgers waar chimpansee Marria het meeste contact mee heeft. In Margreet's blog lees je hoe zij de eerste vier weken met Marria heeft ervaren.

Lees meer...

Margreet Voogd
Margreet Voogd, ervaren dierverzorger

Nieuwe video-update

maart 2017 - Marria is behoorlijk pienter! Dit zorgt er wel voor dat haar verzorgers nog wel eens voor uitdagingen komen te staan...

Bekijk de nieuwste video over Marria's reis naar een nieuw leven.

 

Video: Hoe gaat het met Marria?

maart 2017 - Chimpansee Marria is nu bijna twee weken bij AAP. Marria heeft nog een lange weg te gaan, maar dankzij haar 'dream  team' van verzorgers en gedragsdeskundigen is zij op de goede weg naar een nieuw leven, zoals te zien is in het filmpje.

 

Blog: Marria's reis

maart 2017 - "Rationeel gezien wist de eigenares dat het onmogelijk was, maar die hulpeloze bruine kijkers kun je toch niet negeren? En dus heeft Marria’s mensenfamilie in Portugal haar als klein chimpanseebaby’tje opgenomen in hun gezin, nadat Marria’s moeder was doodgeschoten."

Gedragsbiologe Godelieve Kranendonk schreef dit blog over Marria.

Marria in de quarantaine van AAP

februari 2017 - Marria wordt gered uit Portugal.

Lees het volledige nieuwsbericht.