Oproep voor Provinciehuis Gelderland: schiet wasberen niet dood

Almere, 2 december 2019 – Sinds vanmorgen staat een mobiel billboard voor het Gelderse provinciehuis in Arnhem. Met het bord roept Stichting AAP de hulp van het publiek in om het provinciaal bestuur te laten afzien van het afschieten van wasberen. Nadat Limburg eerder na een petitie overstag ging en wasberen nu laat opvangen, houdt Gelderland voet bij stuk dat wasberen bestreden moeten worden door ze af te schieten. AAP wil graag met de provincie in gesprek over een diervriendelijke aanpak van de invasieve exoten.

Het publiek kan via de website van AAP de parkeermeter vullen en zo het billboard langer op de Arnhemse markt laten staan. Met deze actie wil de stichting, die primaten en andere exotische zoogdieren in nood opvangt, laten weten dat er een alternatief is. Via opvang, sterilisatie en uitplaatsing in dierentuinen kan de kleine populatie ook goed bestreden worden. Niets doen is geen optie; de wasbeer staat sinds 2016 op de Unielijst van de EU als invasieve exoot die schadelijk is voor inheemse soorten. Bestrijding is dus een wettelijke verplichting voor provincies om vestiging van de kleine beren in Nederland te voorkomen. Alleen de wijze waarop mogen provincies zelf invullen.

In Provincie Limburg werd begin oktober begonnen met het vangen van wasberen door de Zoogdiervereniging. Tot op heden werden 13 dieren opgevangen in de quarantaine van AAP in Almere.

Het mobiele billboard voor het Gelderse provinciehuis in Arnhem.

Overige berichten