Kabinet wil proeven op apen inperken

Stichting AAP is blij met het besluit van het nieuwe Kabinet om medische proeven op apen significant in te perken.

Van minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap moet het Biomedical Primate Research Centre in Rijswijk het aantal proeven zo snel mogelijk met 40% terugbrengen. Voor 1 januari 2019 moet duidelijk worden hoe het BPRC dat wil gaan doen. Jaarlijks gebruikt het onderzoekscentrum meer dan 200 apen voor medische experimenten. Volgens Stichting AAP is het vooral belangrijk dat naar diervriendelijke oplossingen voor de reductie wordt gezocht.

Het Kabinet wil dat Nederland wereldwijd voorop gaat lopen in de ontwikkeling van proefdiervrije technologie door alternatieven voor dierproeven te ontwikkelen. Dierproeven gaan namelijk altijd gepaard met ernstig dierenleed.
Toch is het volgens AAP-directeur David van Gennep te vroeg om heel hard te juichen. “Het is niet voor het eerst dat de politiek stappen aankondigt om het aantal dierproeven in Nederland te reduceren. In 2016 werd in de Tweede Kamer zelfs een motie aangenomen gericht op totale afbouw van proeven op apen in Nederland. Desondanks is het aantal dierproeven de afgelopen jaren juist gestegen.”

 

Overige berichten