Afrikaanse wilde hond Zair

Afrikaanse wilde hond Zair overleden

Verdrietig nieuws: onlangs is Afrikaanse wilde hond Zair overleden. De gezondheid van Zair ging in korte tijd hard achteruit door een virusinfectie. Behandelingen van onze dierenarts mochten helaas niet meer baten.

Zair werd in Oekraïne als huisdier gehouden en kwam uiteindelijk in een opvangcentrum terecht. Maar toen de oorlog in Oekraïne uitbrak, kon hij daar niet langer blijven. In maart 2022 werd hij daarom met meerdere wilde dieren naar ons opvangcentrum in Spanje gebracht. Hier ging hij eerst in quarantaine en daarna kreeg hij toegang tot een buitenverblijf.

Bijna blind

Bij AAP kwamen we er al snel achter dat Zair niet goed kon zien. Dat bleek gelukkig geen obstakel voor hem. De speelse Zair speurde in zijn buitenverblijf met gemak alle maaltijden op en speelde volop met de verrijking die hij kreeg.

Video: Zair voor het eerst naar buiten bij AAP

Virusinfectie
Kortgeleden merkten onze dierverzorgers dat Zair’s gezondheid achteruit ging. Hij wilde niet meer eten en was erg lusteloos. Bovendien gaf hij veel over en had hij last van diarree. Diezelfde dag kon onze dierenarts hem onderzoeken en stelde vast dat Zair een virusinfectie had. We gaven Zair medicatie tegen de misselijkheid en diarree, antibiotica, vitamines en pijnstillers. Hoewel hij later die dag opknapte, is Zair de volgende ochtend helaas toch overleden.

We hadden voor Zair net een plekje gevonden bij een herplaatspartner in Zuid-Afrika, waar hij samen met een vrouwelijke soortgenoot een mooi en ruim verblijf zou krijgen. Helaas heeft het niet zo mogen zijn…

Zair is slechts 2 jaar oud geworden. We zullen de vrolijke Afrikaanse wilde hond enorm missen, maar zijn tegelijkertijd ook dankbaar dat we hem nog een dierwaardig leven konden geven bij AAP.
Afrikaanse wilde hond Zair

Overige berichten