AAP teleurgesteld in provincies die wilde wasberen willen afschieten

Almere – 15 november 2019 – Deze week meldden diverse media dat Provincie Gelderland de kleine populatie wasberen wil uitroeien door ze te laten vangen en vervolgens dood te schieten. Stichting AAP betreurt dit besluit, temeer omdat er sinds vijf weken een project loopt met Provincie Limburg waarbij al elf dieren succesvol weggevangen zijn. Afschot wordt vanaf deze week als uiterste middel ingezet bij moeilijk te vangen wasberen, conform Limburgs beleid.

Naast Gelderland hebben andere provincies waar de invasieve exoten worden gespot, zoals Groningen en Noord-Brabant, helaas nog geen belangstelling getoond om de geweldloze aanpak over te nemen.

Eerder dit jaar lanceerde Stichting AAP een petitie voor de Limburgse wasberen die na een week al zo’n 28.000 handtekeningen telde. Daarop koos de provincie toch voor de opvang van de wasberen, die conform EU-beleid moeten worden bestreden.

AAP-directeur David van Gennep: “We hebben ruimte gemaakt voor zeker 50 wasberen en verwachten dat ze snel uitgeplaatst kunnen worden, zodat er altijd ruimte blijft voor nieuwe wasberen. De uitspraak van Faunabeheer Gelderland dat er geen plekken meer zijn om de Limburgse wasberen op een goede manier te houden is dus onjuist. We kunnen de wasbeerflow prima aan!”

Dat een fors deel van de gevangen dieren besmet is met een voor mensen gevaarlijke spoelworm mag geen reden zijn om tot afschot over te gaan. De besmetting is prima te behandelen zonder nadelige effecten. Bovendien kan afschot ertoe leiden dat de wasberen op de vlucht slaan voor jagers en zo de infectie over een groter gebied verspreiden.

Stichting AAP doet nogmaals een dringend beroep op de provincies waar wasberen gezien worden om alle opties te overwegen alvorens tot afschot over te gaan. Laten we de wasberen een veilige toekomst gunnen op een plek waar ze niet schadelijk zijn. Dit probleem is door mensen veroorzaakt, AAP is daarom van mening dat de dieren die fout niet met hun leven hoeven te bekopen.

Overige berichten