Chimpansee
Marria

Marria's reis naar een nieuw leven

Begin 2017 redde AAP chimpansee Marria, die al dertien jaar bij een Portugees gezin in huis woonde. Ze deed alles met dat gezin: eten, slapen, douchen en tv kijken. Al die jaren zag ze nooit een soortgenoot; iets wat heel belangrijk is voor een chimpansee.

De laatste maanden bij het gezin zat Marria opgesloten in een kale garage, omdat ze onvoorspelbaar gedrag vertoonde. Bij AAP heeft ze stapje voor stapje ervaren hoe het is om écht als chimpansee te leven.

Marria werd als mensenkind opgevoed.

Adopteer Marria

Als adoptieouder van Marria draag je bij aan de dagelijkse verzorging. 
Bovendien krijg je een mooi adoptiepakket.

Nieuwe stap

In 2021 volgde een nieuwe stap in het leven van Marria. Voor het eerst maakte ze kennis met meerdere soortgenoten en kwam terecht in de groep van Julio. In dit filmpje is te zien hoe dat is gegaan.

Samen met Patrick

In de loop van 2022 werd mannetje Patrick naar ons opvangcentrum in Nederland gebracht. Patrick was leider van een groep in het opvangcentrum van AAP in Spanje, maar had na het overlijden van zijn moeder Anna duidelijk behoefte aan een nieuwe omgeving. En dus werd hij weer naar onze locatie in Almere gebracht, waar hij ruim 20 jaar geleden als piepjong dier met moeder Anna terecht kwam.

Patrick zat alleen. Marria, die toen nog met meerdere chimpansees in Julio’s groep samenleefde, toonde positief gedrag naar Patrick toe wanneer ze hem door het raam zag zitten. Omdat Patrick wel een maatje kon gebruiken, is besloten de introductie te starten. En met succes! Marria en Patrick, die allebei een sociaal verleden hadden, waren snel bij elkaar.

In het filmpje hieronder legt dierverzorger Marlotte uit hoe de twee zijn samengekomen. Ook zie je hoe Marria en Patrick met veel energie samenspelen!