Diervriendelijk op reis

Als toerist kun je de dieren helpen door attracties met wilde te dieren te vermijden. Dat kun je op deze manieren doen:

  • Bereid je vakantie goed voor en onderzoek of er activiteiten met dieren zijn die je op je vakantiebestemming wilt ondernemen. Als je twijfelt of een activiteit diervriendelijk is, zoek dan naar alternatieven.
  • Maak geen selfies met wilde dieren. Kleine apen en tijgerwelpen kunnen er schattig uitzien en hun uitbaters kunnen zelfs zeggen dat ze zijn gered nadat ze wees geworden zijn, maar dit is zelden het geval. Vaak worden de dieren uit het wild weggerukt, soms bij hun moeder vandaan gehaald, of worden gefokt voor dit doel. De dieren leven onder erbarmelijke leefomstandigheden en zijn meestal zwaar gedrogeerd om ze in bedwang te houden. Bovendien kunnen vooral primaten dragers zijn van zeer besmettelijke ziekten en kan je geïnfecteerd raken na een beet.
  • Bezoek geen voorstellingen met dieren, waaronder circussen. De manier waarop deze dieren getraind worden zijn erg wreed en de leefomstandigheden over het algemeen zeer slecht.
  • Koop geen wilde dieren, zelfs niet uit medelijden. Als je dat toch doet, moedig je de illegale handel alleen maar aan.
  • Meld je ervaring. Als je van dierenwreedheid getuige bent geweest of iets verdacht vindt, laat dan van je horen op reis websites zoals tripadvisor etc. en meld het aan de juiste instanties.

Dierenleed melden

Je kunt dierenleed melden als je je zorgen maakt over een dier maar er zelf geen zeggenschap over hebt. Zoals een tijger aan een ketting, een aapje dat op straat rondzwerft of als je zorgelijke beelden op social media hebt gezien.