Chimpansee
Fiffy

Jarenlang eenzaam opgesloten

Chimpansee Fiffy werd als baby door een echtpaar opgevoed alsof het een mensenkind was. Na 8 jaar konden ze haar niet meer aan en werd ze zonder pardon opgesloten op zolder. Hier heeft Fiffy vele jaren moeten doorbrengen. Geen beweegruimte, geen zonlicht en helemaal alleen.

Eindelijk bevrijd

In 2007 deden we een eerste poging om haar van deze verschrikkelijke plek weg te halen. Dat mislukte helaas. Een jaar later waren we wel succesvol en kwam eindelijk aan einde aan jarenlange eenzame opsluiting voor Fiffy.

Herstellen

Bij AAP begon een lange weg van herstel. Fiffy had overgewicht en was in slechte conditie. Langzaam maar zeker knapte ze weer op en kon ze zelfs voor het eerst soortgenoten ontmoeten!
Dieren in nood
Het verhaal van Fiffy staat helaas niet op zichzelf. Veel dieren leven nog steeds in verschrikkelijke omstandigheden. Bij AAP werken we iedere dag hard om dieren als Fiffy te redden uit de meest vreselijke situaties. Bij het redden en opvangen van dieren in nood zijn we volledig afhankelijk van donaties.

Help ons dieren als Fiffy te redden. Doneer een bedrag naar keuze via Tikkie of via het donatieformulier. Ze verdienen het zo.
Chimpansee Fiffy wordt na jarenlange eenzame opsluiting in 2008 gered door AAP.
Video reddingsactie
Bekijk deze video met aangrijpende beelden van de reddingsactie voor Fiffy in 2008.

Fiffy kan na unieke
oogoperatie weer zien

Fiffy is zondag 23 mei 2021 met succes geopereerd aan haar ogen. Ze had in korte tijd ernstige staar in beide ogen gekregen waardoor ze zo goed als blind was. De chimpansee kon geen licht meer verdragen. Onze dierenarts Hester van Bolhuis besloot dat het zo niet langer kon en vroeg de oogartsen om advies.

Toen Fiffy bijkwam uit de narcose was ze volgens haar verzorgers overweldigd door haar nieuwe zicht en raakt niet uitgekeken op haar handen en het platform in haar verblijf.

Fiffy is voor zover bekend de eerste chimpansee die een dergelijke operatie onderging in Nederland.

Foto's Fiffy

Over Stichting AAP

AAP vangt niet alleen exotische zoogdieren in nood op, maar houdt zich ook bezig met wet- en regelgeving. Zo pleiten we, voor een verbod op wilde dieren in entertainment. Alleen door het probleem bij de wortels aan te pakken, komen dieren als chimpansee Fiffy niet meer in afschuwelijke situaties terecht.