BLOG
Kelly Lavooij - van Leeuwen
Gedragsbioloog
Gedragsbioloog
De winter is weer aangebroken. In Nederland gaat dit seizoen vaak gepaard met kou, wind, regen en soms zelfs sneeuw. Tijd dus voor dikke winterjassen, warme chocolademelk, en een kop hete erwtensoep. Ook de dieren bij AAP hebben zo hun manieren om warm te blijven tijdens de koudste periode van het jaar, en onze ervaren dierverzorgers staan klaar om ze van de juiste zorg te voorzien. Hoe doen zij dit, en hoe gaan de dieren bij AAP om met de kou?
Wintergedrag
Diergedrag verschilt per diersoort en per individu, en dit is natuurlijk ook het geval tijdens de winterperiode. Zeker tijdens de koudere winterdagen zien we dat veel dieren hun gedragspatronen aanpassen. Veel dieren, zoals chimpansees, blijven bijvoorbeeld graag binnen tijdens koude dagen. Sommige dieren, zoals wasberen, zijn tijdens de hele winterperiode minder actief.Ook gaan er dieren in winterrust; rotsgrondeekhoorn Hickory gaat in winterslaap diep onder de grond. De grote katachtigen bij AAP Spanje gaan daarentegen juist meer naar buiten, omdat de temperaturen in Spanje tijdens de winterperiode voor hen vaak iets prettiger zijn.
Extra verrijking
De veranderingen in gedrag tijdens de winterperiode brengen ook veranderingen in verzorging met zich mee. Primaten met lange staarten, zoals grote witneusmeerkatten, ringstaartmaki’s en vervetten, moeten bijvoorbeeld verplicht binnenblijven vanwege het risico op staartbevriezing.Dieren die meer binnen zijn, krijgen extra verrijking. Alle dieren krijgen in de winter ook extra nestmaterialen, zoals dekens en stro. Witoorpenseelaapjes, ringstaartmaki’s en kleine katachtigen hebben daarnaast bijvoorbeeld ook toegang tot een warmtelamp, en chimpansees krijgen graag heet water te drinken tijdens de winter. Voor minder actieve dieren passen we het dieet aan. Met deze zorg hopen we de dieren bij AAP ook in de winter in hun behoeften te voorzien.
Kelly Lavooij – van Leeuwen
Gedragsbioloog