AAP over apenpokken

In de huidige uitbraak van het apenpokkenvirus in Europa spelen dieren geen rol. De verspreiding vindt namelijk plaats van mens op de mens. Maar door de naam van het virus krijgen de apen de schuld. In een Braziliaans natuurreservaat werden onlangs zeker tien apen vergiftigd en bekogeld met stenen. Vermoedelijk was angst voor het virus onder de lokale bevolking de aanleiding voor de aanvallen. En dat terwijl het virus voornamelijk door mensen wordt verspreid en zijn oorsprong niet bij apen, maar bij knaagdieren vindt.

De WHO riep burgers eerder deze week dan ook op om met ideeën te komen voor een nieuwe benaming voor het virus. Bij AAP werden we benaderd met de vraag wat wij hiervan vinden en welke problemen wij ervaren met de naam apenpokken.

Wat zijn apenpokken?

Het apenpokkenvirus (MPVX) wordt veroorzaakt door een orthopoxvirus en is familie van het menselijke pokkenvirus. Het is een zoönose (een ziekte die van dier op mens kan overgaan), die zijn oorsprong bij knaagdieren vindt. Maar omdat het virus in 1958 voor het eerst werd ontdekt bij apen, kreeg het de naam ‘apenpokken’.

Het is nog niet bekend welke dieren het virus in de natuur in stand houden, hoewel Afrikaanse knaagdieren worden beschouwd als een reservoir (zonder symptomen te vertonen) en vermoedelijk een rol spelen bij de overdracht van apenpokken op mensen. In 2003 was er een uitbraak van het virus onder mensen in de Verenigde Staten (nieuwsartikel), die terug te voeren was naar als huisdier gehouden knaagdieren die besmet waren geraakt door een geïmporteerde Gambiaanse hamsterrat. Best verwarrend dus, dat het virus de naam apenpokken draagt.

Java Aap.
Apenpokken werd in 1958 voor het eerst ontdekt bij apen.

Wat doet AAP om besmetting met apenpokken te voorkomen?

Bij Stichting AAP hebben we nog nooit apenpokken aangetroffen bij onze dieren. Alle nieuwe dieren die bij AAP binnenkomen, gaan eerst in quarantaine. Tijdens de strikte quarantaineperiode screenen we de dieren op infectieziekten. Ook monitoren we op vermoedelijke symptomen van pokkenvirusinfectie die mogelijk bij primaten kunnen voorkomen. De symptomen van apenpokken verschijnen binnen één tot drie weken na infectie. Daardoor zou een mogelijke infectie altijd binnen de quarantaineperiode bij AAP moet kunnen worden ontdekt. Ziektesymptomen bij dieren zijn onder andere ontstekingen van de huid (pokken), oogafscheiding, gezwollen oogleden, snotneus, niezen, hoesten, anorexia, extreme vermagering, slaapzucht of de dood. Daarnaast zijn we met de huidige uitbraak ook alerter op onszelf.
Dieren gaan eerst in quarantaine bij Stichting AAP om ze te onderzoeken.
Alle nieuwe dieren die bij AAP binnenkomen, gaan eerst in quarantaine.

Problemen door verwarrende naam

Omdat de naam ‘apenpokken’ volgens het WHO onjuist en onnodig stigmatiserend is, riep de organisatie eerder deze week burgers op om met ideeën te komen voor een nieuwe benaming voor het virus. Met de Mexicaanse griep was er destijds ook veel discriminatie richting Midden-Amerikanen. En doordat corona in China is begonnen, hebben ook Aziaten problemen gehad. Eenzelfde scenario kan zich nu met het apenpokkenvirus voordoen: in Brazilië worden er dus al apen ten onrechte gedood omdat mensen bang zijn dat deze dieren ze zullen besmetten.

Ook bij AAP ervaren we problemen door de verwarrende naam. We zien bijvoorbeeld dat het moeilijker is om apen te herplaatsen naar parken in het buitenland, omdat ook daar de dieren geassocieerd worden met de overdracht van apenpokken. Als we dit soort incidenten kunnen voorkomen door het virus een andere naam te geven, dan juicht Stichting AAP dit uiteraard toe. Lees het hele artikel over de naam apenpokken van EditieNL op RTL Nieuws.