Gespot!
Steeds meer servals...

Zorgelijke trend

Met zijn grote oren en gestippelde vacht is de serval prachtig om te zien. Maar zijn bijzondere uiterlijk maakt hem helaas ook een populair ‘huisdier’. Een zorgelijke trend, want de exotische katachtige is allesbehalve geschikt om als huisdier te houden…

Ook in Nederland zien we dit Afrikaanse roofdier steeds vaker opduiken. In het nieuws én bij AAP. Want veel van deze dieren komen vroeg of laat in opvangcentra terecht. Niet eerder kregen we zóveel opvangverzoeken voor servals en andere wilde katachtigen als in de afgelopen paar jaar. We helpen ze met liefde, maar het worden er steeds meer!

Steun de servals

Help je mee de kostbare opvang en specialistische zorg voor deze dieren mogelijk te maken?

Getekend voor het leven

We maken ons grote zorgen over de trend om een serval of andere exotische katachtige als huisdier te houden. Niet alleen omdat deze dieren scherpe tanden en klauwen hebben waarmee ze mensen én andere dieren ernstig kunnen verwonden, maar vooral vanwege de serval zélf. Want dit onschuldige dier is het grootste slachtoffer van deze kwalijke trend.

Dat blijkt ook uit het trieste verhaal van serval-welpjes Xirus en Tafkap. Zij werden als huisdier gehouden en een van hen zat zelfs opgesloten in een badkamer. Door verkeerde voeding liepen ze een ernstig calciumtekort op met botvervorming als resultaat. Ook vonden we een aantal botbreuken. Drie maanden oud, maar al getekend voor het leven… afschuwelijk! Na de dramatische start van hun leven zijn Xirus en Tafkap gelukkig bij AAP opgevangen. Maar het aantal servals dat hulp nodig heeft, blijft toenemen. We hebben je hulp dan ook hard nodig!

Serval Xirus had diverse oude botbreuken door slechte verzorging.

Servals bij AAP

AAP kan niet wachten tot de positieflijst in 2024 wordt ingevoerd. We worden namelijk overspoeld met opvangverzoeken van mensen die spijt hebben van hun aankoop en van hun serval af willen.

In de afgelopen drie jaar kregen we meer dan 100 opvangverzoeken voor servals van Nederlandse eigenaren. Veel mensen realiseren zich niet dat een schattige servalkitten uitgroeit tot een volwassen roofdier met scherpe tanden klauwen, en dat deze dieren allesbehalve geschikt zijn om als huisdier te houden.

Servals bij AAP opvangverzoeken

Video: steeds meer servals gespot

Percentage opvangverzoeken
servals per land

servals opvang per land
Tussen 2018 en 2022 zijn veruit de meeste opvangverzoeken voor servals bij AAP afkomstig uit Nederland.

Positieflijst

AAP pleit al jaren voor de invoering van een positieflijst om het bezit van ongeschikte exotische huisdieren tegen te gaan. Op de lijst (ook wel huis- en hobbydierenlijst genoemd) staan zoogdiersoorten die veilig en geschikt zijn bevonden door onafhankelijke experts om als huis- of hobbydier te houden. Alle diersoorten die níet op de lijst staan, zijn daarmee automatisch níet meer toegestaan.

De serval staat niet op de positieflijst, dus vanaf 1 juli 2024 is het niet meer toegestaan om als particulier een serval als huisdier aan te schaffen. Daar is AAP heel blij mee, want zo kunnen we een hoop dierenleed voorkomen!

Vraag & antwoord - servals in Nederland

Ja, helaas wel. Er zijn verschillende lijstjes van dieren die je niet zomaar mag houden als particulier. Bijvoorbeeld de door CITES als bedreigd aangemerkte diersoorten, dieren die de regeling Natuurbescherming verbiedt (zoals primaten en een aantal katachtigen) en de Unielijst, de Europese lijst met invasieve exoten zoals de wasbeer. Op geen van die lijsten wordt de serval verboden als huisdier. Dus is het toegestaan, zolang de eigenaar kan aantonen dat het dier op legale wijze verkregen is. Dat is vreemd, want bijvoorbeeld de caracal, de Canadese lynx en de Jagoearoendi (katachtigen die veel op de serval lijken qua natuurlijk gedrag en –behoeften) zijn wel verboden in Nederland.

Gelukkig is er door de overheid een nieuwe positieflijst aangekondigd die in 2024 in werking treedt. Op deze lijst staan alleen de volgens experts geschikte huis- en hobbydieren en de serval staat daar niet op. Vanaf dat moment mag je dus als particulier geen serval meer aanschaffen of verhandelen. Wie op dat moment nog een serval heeft, mag die houden tot het dier sterft.

We weten niet precies waarom we sinds 2020 jaarlijks opeens tientallen meldingen krijgen over servals. Voorheen waren het er 2 a 3 per jaar. Waarschijnlijk omdat steeds meer mensen iets bijzonders willen en servals veel vaker aangeboden worden. Niet alleen door fokkers maar ook op Marktplaats en Instagram. Ze zien er prachtig uit en verlenen een soort ‘status’ aan hun eigenaar. In delen van de Verenigde Staten en in veel Arabische landen mogen leeuwen en tijgers particulier gehouden worden en worden ze als statussymbool gezien. Dat mag in Nederland niet, dus is de serval blijkbaar het beste legale alternatief.

Maar als je er niet alleen mee wil pronken en echt om dieren geeft, waarom zou je een dier willen dat lijdt onder een leven in een kooi en op een Afrikaanse savanne thuishoort? Servals zijn geen imago-boosters, ze maken hun eigenaar niet bijzonder en zijn steevast de dupe van trends die overwaaien als blijkt dat een serval in huis helemaal niet zo leuk is.

Nee. Veruit de meeste landen hebben de serval nooit beoordeeld op geschiktheid als huisdier. In de landen die wél wetgeving hebben om dat te doen, is de serval vaak niet toegestaan als huisdier. Denk aan België en Luxemburg, waar een positieflijst van kracht is die aangeeft wat wel geschikte huisdieren zijn. De serval is daar als ongeschikt beoordeeld en staat dus niet op de lijst. Zelfs in de VS, waar dierenwelzijnswetten vaak ontbreken, hebben veruit de meeste staten de serval als huisdier verboden.

De serval wordt ook wel ‘servalkat’ of ‘tijgerkat’ genoemd en soms door het publiek aangezien voor jonge luipaard of cheetah. Toch is de serval een soort op zich binnen de familie Felidae, net als alle andere grote en kleine katachtigen. Het natuurlijke leefgebied van de serval is Afrika, waar het dier veel voorkomt in de graslanden ten zuiden van de Sahara en Sahel. Ze leven veelal alleen in een territorium van 10 tot meer dan 30km2. Het zijn vleeseters en jagen (vanwege hun uitstekende nachtzicht ook ’s nachts) op ratten, kikkers, vogels, reptielen en soms zelfs een kleine gazelle. Om vogels uit de lucht te grissen kunnen ze ruim twee meter hoog springen. Om met hun kleine kopje boven het hoge gras uit te komen beschikken ze (in verhouding) over de langste poten van alle katachtigen.

De serval is een wild, niet gedomesticeerd roofdier en niet te vergelijken met een huiskat. Dat maakt het onmogelijk om aan de natuurlijke behoefte van het dier tegemoet te komen. Daardoor wordt het welzijn van een serval onherroepelijk aangetast. In de praktijk zien we het heel vaak misgaan. Zo is het dieet van de serval lastig (waar haal je iedere dag dode vogels, ratten, muizen of reptielen vandaan?) en heeft het dier heel veel ruimte nodig. Wie heeft een tuin waarin een serval voldoende beweging krijgt en een hek hoog genoeg om te zorgen dat het dier niet ontsnapt? Jaarlijks melden media talloze ontsnappingen van servals – de behuizing is dus vaak niet op orde en de dieren willen op jacht. Fokkers en handelaren geloven dat mensen voorschriften wel opvolgen, maar dat blijkt niet zo te zijn. Dus om mens en dier tegen elkaar te beschermen moet de serval weghouden worden uit huis-en-tuin omgevingen.

Op de hoogte blijven van AAP?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!