Gespot!
Steeds meer servals...

Zorgelijke trend

Met zijn grote oren en gestippelde vacht is hij prachtig om te zien. Maar zijn bijzondere uiterlijk maakt hem ook een populair ‘huisdier’. Een zorgelijke trend, want de exotische serval is allesbehalve geschikt om als huisdier te houden…

Ook in Nederland zien we dit Afrikaanse roofdier steeds vaker opduiken. In het nieuws én bij AAP. Want veel van deze ‘huisdieren’ belanden uiteindelijk in onze opvang… Nog nooit kregen we zóveel opvangverzoeken voor servals en andere wilde katachtigen als in de afgelopen jaren. We helpen ze met liefde, maar het worden er steeds meer!

Steun de servals

Help je mee de kostbare opvang en specialistische zorg voor deze dieren mogelijk te maken?

Getekend voor het leven

We maken ons grote zorgen over de trend om een serval als huisdier te houden. Niet alleen omdat deze dieren scherpe tanden en klauwen hebben waarmee ze mens én dier ernstig kunnen verwonden, maar vooral vanwege de serval zélf. Want dit onschuldige dier is het grootste slachtoffer van deze bizarre trend.

Dat blijkt ook uit het vreselijke verhaal van serval-welpjes Xirus en Tafkap. Zij werden als huisdier gehouden en zaten opgesloten in een badkamer. Door verkeerde voeding liepen zij zó een ernstig calciumtekort op dat hun botten waren misvormd. Bovendien vonden we ook een aantal botbreuken. Drie maanden oud, maar al getekend voor het leven… Afschuwelijk! Na de vreselijke start van hun leven zijn Xirus en Tafkap veilig bij AAP. Maar het aantal servals dat hulp nodig heeft, blijft toenemen… We hebben je hulp dan ook hard nodig!

Serval Xirus had diverse oude botbreuken door slechte verzorging.

Vraag & antwoord - servals in Nederland

Ja, helaas wel. Er zijn een paar lijstjes van dieren die je niet zomaar mag houden als huisdieren. Bijvoorbeeld bedreigde diersoorten die in CITES Appendix I en II staan, soorten die de regeling Natuurbescherming verbiedt (zoals primaten en een aantal katachtigen) en de Unielijst, de Europese lijst met invasieve exoten zoals de wasbeer. Op geen van die lijsten wordt de serval verboden als huisdier. Dus is het toegestaan, zolang de eigenaar kan aantonen dat het dier op legale wijze verkregen is. Wat vreemd is, want bijvoorbeeld de caracal, Canadese lynx en de Jagoearoendi, katachtigen die qua natuurlijk gedrag en –behoefte veel op de serval lijken, zijn wel verboden in Nederland.

Wanneer in Nederland een positieflijst van geschikte huis- en hobbydieren komt, is onze verwachting dat de serval niet op deze lijst staat en daarmee niet meer door eenieder gehouden kan worden.

Waarom we sinds 2020 opeens tientallen meldingen per jaar krijgen over servals weten we niet precies. Voorheen waren het er 2 a 3 per jaar. Waarschijnlijk omdat steeds meer mensen iets bijzonders willen en servals veel vaker aangeboden worden door fokkers en kanalen als Marktplaats. Ze zien er prachtig uit en verlenen een soort ‘status’ aan hun eigenaar. In Engeland worden servals (en de populaire Savannah-kat, wat een kruising is van een serval en een huiskat) ‘posh pets’ genoemd. Dieren om mee te pronken. In delen van de Verenigde Staten en veel Arabische landen mogen leeuwen en tijgers particulier gehouden worden en worden ze als statussymbool gezien. Dat mag in Nederland niet, dus is de serval blijkbaar het beste legale alternatief.

Maar als je om dieren geeft, waarom zou je een dier willen hebben dat lijdt onder een leven in gevangenschap en op een Afrikaanse savanne thuishoort? Dergelijke dieren zijn geen imago-boosters, maken hun eigenaar niet bijzonder en zijn steevast de dupe van trends die snel weer overwaaien als blijkt dat het niet zo leuk is als het leek.
Nee, veruit de meeste landen hebben de serval nooit beoordeeld op geschiktheid als huisdier. In de landen die wél wetgeving hebben om dat te doen, is de serval vaak niet toegestaan als huisdier. Denk aan België en Luxemburg, waar een positieflijst van kracht is die aangeeft wat wel geschikte huisdieren zijn. De serval is daar als ongeschikt beoordeeld en staat dus niet op de lijst. Zelfs in de VS, waar dierenwelzijnswetten vaak ontbreken, hebben veruit de meeste staten de serval als huisdier verboden.
De serval wordt ook wel ‘servalkat’ of ‘tijgerkat’ genoemd en soms door het publiek aangezien voor jonge luipaard of cheetah. Toch is de serval een soort op zich binnen de familie Felidae, net als alle andere grote en kleine katachtigen. Het natuurlijke leefgebied van de serval is Afrika, waar het dier veel voorkomt in de graslanden ten zuiden van de Sahara en Sahel. Ze leven veelal alleen in een territorium van 10 tot meer dan 30km2. Het zijn vleeseters en jagen (vanwege hun uitstekende nachtzicht ook ’s nachts) op ratten, kikkers, vogels, reptielen en soms zelfs een kleine gazelle. Om vogels uit de lucht te grissen kunnen ze ruim twee meter hoog springen. Om met hun kleine kopje boven het hoge gras uit te komen beschikken ze (in verhouding) over de langste poten van alle katachtigen.
De serval is een wild, niet gedomesticeerd roofdier en niet te vergelijken met een huiskat. Dat maakt het onmogelijk om aan de natuurlijke behoefte van het dier tegemoet te komen. Daardoor wordt het welzijn van een serval onherroepelijk aangetast. In de praktijk zien we het heel vaak misgaan. Zo is het dieet van de serval lastig (waar haal je iedere dag dode vogels, ratten, muizen of reptielen vandaan?) en heeft het dier heel veel ruimte nodig. Wie heeft een tuin waarin een serval voldoende beweging krijgt en een hek hoog genoeg om te zorgen dat het dier niet ontsnapt? Met dit jaar al acht ontsnappingen in tien maanden tijd in Nederland (en dat is alleen wat de krant haalt) hebben veel eigenaren de behuizing dus niet op orde. Fokkers en handelaren geloven dat mensen voorschriften wel opvolgen, maar dat blijkt niet zo te zijn. Dus om mens en dier tegen elkaar te beschermen moeten we de serval weghouden uit huishoudens.

Op de hoogte blijven van AAP?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!