Aanpakken
oorzaken
van dierenleed

Project: Voorkomen van dierenleed

In Europa worden miljoenen dieren, zoals apen, tijgers en leeuwen, als huisdier gehouden, illegaal verhandeld of gebruikt in circussen en andere vormen van entertainment. Dit zorgt voor onvoorstelbaar veel dierenleed.

Bij AAP zetten we ons iedere dag in om het dierenwelzijnsprobleem bij de bron aan te pakken, want het voorkomen van dierenleed, betekent uiteindelijk minder dieren op de wachtlijst die gered en opgevangen moeten worden. We kunnen dierenleed pas écht tegengaan als we de oorzaken aanpakken!

Niet genoeg opvangplekken

AAP is één van de weinige specialistische opvangcentra in Europa die zich bekommert om het lot van exotische zoogdieren. Maar het aantal reddingsverzoeken is steeds hoger dan de beschikbare opvangcapaciteit. Er is veel vraag naar opvangplekken voor exotische dieren die in beslag-of in bewaring zijn genomen of zijn afgestaan. Dit komt met name door de groeiende illegale handel in wilde dieren en de explosief toenemende vraag naar exotische huisdieren.

Ook de invoering van nieuwe, belangrijke wetgeving, zoals het verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen, zorgt voor vraag naar veel opvangplekken. Maar als het aantal opvangverzoeken toeneemt en het aantal opvangcentra beperkt blijft, wordt het bieden van goede huisvesting een steeds grotere uitdaging.
Leeuwen Gyz en Kiara bij AAP

Voorkómen van dierenleed

Naast de opvang en zorg voor exotische zoogdieren in nood, pleit AAP daarom in heel Europa voor betere wet- en regelgeving om dierenleed te voorkomen. We richten ons daarbij op exotische huisdieren, dieren in entertainment en illegale dierenhandel.
Serval bij AAP

Positieflijst

De serval staat niet op de Nederlandse positieflijst die op 1 juli 2024 is ingevoerd. Het is daarom niet meer toegestaan om als particulier een serval als huisdier aan te schaffen. Daar zijn we heel blij mee, want dit voorkomt een hoop dierenleed!

Onderzoek en advies
Met onze samenwerkingspartners hebben we de nodige successen behaald, maar helaas is dat nog lang niet voldoende. Het verbeteren van de regelgeving voor dierenwelzijn is een complex en langdurig proces want de beleidsmolens zijn niet makkelijk te beïnvloeden. Onze beleidsmedewerkers werken hier dagelijks aan. In Nederland maar ook in andere Europese landen en EU-instellingen in Brussel. Bijvoorbeeld met undercoveronderzoek naar illegale dierenhandel, door te spreken met Tweede Kamerleden over het indienen van moties of lobbywerk bij het Europees Parlement in Brussel. Ook adviseren we diverse werkgroepen in EU-landen die dierenwelzijnswetten- en regels willen verbeteren.

Inspanning en inzet

Mede dankzij de inzet van AAP is er in Nederland sinds 2015 een verbod op exotische zoogdieren in het circus. Ook een flink aantal andere EU-landen heeft mede dankzij de druk van AAP en andere dierenwelzijnsorganisaties al een (gedeeltelijk) verbod ingesteld.

AAP zet zich nu in voor de volgende stap: een Europees verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen.
Help mee aan betere wet- en regelgeving voor dieren
De kosten voor het uiteindelijk veranderen van regelgeving zijn structureel. Je kunt bijdragen aan het belangrijke werk van onze afdeling Wetgeving en Beleid vanaf € 10.000. Met jouw hulp kunnen we de oorzaken van dierenleed aanpakken!
Meer weten over over dit project?
Heb je vragen over de verschillende mogelijkheden hoe je AAP kunt steunen? Neem gerust contact met mij op, ik vertel graag meer over de mogelijkheden.

Bianca Piek
Relatiemanager Fondsenwerving
Telefoonnummer: 036 523 8781
E-mail: bianca.piek@aap.nl
Bianca Piek