Leeuw Reza
Leeuw Reza

Leeuw

(Pantera leo)

LENGTE: 158 - 250 cm., staart IS  60 - 100 cm.

GEWICHT: 122  tot 225 kg.

LEEFTIJD: gemiddeld 15-20 jaar

LEEFGEBIED: Ten zuiden van de Sahara in Afrika en in india

­HABITAT: Open landschappen met gras

BIJZONDERHEDEN:

  • Vooral de vrouwtjes gaan op jacht. mannetjes vallen door hun verschijning meer op en zijn hierdoor minder succesvol in jagen.
  • De brul van een leeuw kan je van vijf kilometer afstand horen.

De leeuw is een van de vijf grote katachtigen die tot het Panthera-geslacht behoort. De tijger is daarvan de grootste, maar dat maakt een leeuw niet minder indrukwekkend. Hij wordt niet voor niets ‘koning der dieren’ genoemd; een titel die hij in de late Middeleeuwen van de bruine beer overgenomen heeft.

Een echte jager

Leeuwen leven graag in open gebieden met water in de buurt, zoals de steppen en savannen in Afrika. Ze leven er in groepen en elke leeuw heeft daarin een eigen rol. Een aantal leeuwinnen vormt de kern van een leeuwengroep, zij zorgen voor het eten. Tijdens de jacht kan een leeuwin een snelheid van wel 60 km/u bereiken! Een grotere prooi, zoals een buffel of antilope, wordt door de leeuwen gedood door het dier ten val te brengen en vervolgens bij de keel te grijpen om te laten stikken. De kleinere prooien, zoals knaagdieren, worden gedood door te bijten in de kop, nek of borst. Als het eten gevangen is, mogen de mannetjes als eerste eten. Daarna volgens de vrouwtjes eten en als laatste zijn de welpjes aan de beurt. De leeuw is de enige katachtige die in groepsverband leeft.

Manen

Mannetjesleeuwen staan bekend om hun manen. Geen enkele andere katachtige heeft zo'n imposante haardos. Het duurt zes jaar voordat de manen volgroeid zijn. De kleur is afhankelijk van het ondersoort, de leeftijd en de conditie van het dier en kan witgeel, diepbruin of zwart zijn.

De mannetjes kunnen met hun manen indruk maken op de vrouwtjes; leeuwinnen kiezen liever een leeuw met een grote, donkere haardos. Maar ook tijdens gevechten zijn de manen functioneel: de dikke manen zijn een goede bescherming.

Veel rusten

Een leeuw  ligt soms wel twintig uur per dag te rusten. Dat is omdat  het leven in hoge temperaturen en het verteren van karkassen veel energie kost  Denk alleen niet dat het dier zijn territorium dan uit het oog verliest; een leeuw  houdt altijd alles nauwlettend in de gaten.

Voortplanting

De leider van een groep wordt regelmatig uitgedaagd door andere mannetjesleeuwen. De winnaar van het gevecht wordt of blijft de leider, de verliezer moet de groep verlaten. Een nieuwe haremhouder doodt daarna vaak de jonge welpen van de oude leider. Zo zorgt hij ervoor dat de vrouwtjes snel weer vruchtbaar zijn (want vrouwtjes die nog zogen zijn niet vruchtbaar) en dat hij zijn genen kan verspreiden.

Leeuwinnen hebben een draagtijd van ruim honderd dagen. Meestal worden er twee tot drie welpen per keer geboren. De welpen blijven nog twee jaar afhankelijk van hun moeder. Als ze zo'n drie jaar oud zijn, moeten ze de groep verlaten. Leeuwinnen blijven echter altijd in het territorium van hun moeder.