FAQ's voor vrijwilligers en stagiaires

Onderstaande vragen en antwoorden zijn met name van toepassing op stages en vrijwilligerswerk in de dierverzorging. Voor stages en vrijwilligerswerk buiten de dierverzorging gelden doorgaans andere voorwaarden.

Waar moet ik aan voldoen om mij aan te melden?

Het is niet nodig dat je specifieke ervaring hebt alvorens je aan de slag kunt bij AAP. Wij vragen alleen een goede dosis motivatie, continuïteit en positieve inzet!

Zijn de vrijwilligers / stage plekken betaald?

Helaas niet. Wij zijn een goed doel wat betekent dat wij alleen geld binnenkrijgen via donaties, welke vervolgens over de organisatie afdelingen wordt gefilterd, zodat wij ons werk kunnen blijven doen.

Hoever van tevoren moet ik mij aanmelden voor een stage in de dierverzorging?

Minimaal 1 maand voordat je stage in de dierverzorging begint, moet je aanmelding bij ons binnen zijn.

Hoe lang is de minimale lengte van een stage?

Aap Almere:

  • Stages in de dierverzorging moeten minimaal 20 dagen zijn.
  • Stages in de gedragsafdeling of opvang en herplaatsing hebben een minimale lengte van 6 maanden.
  • Stage op de communicatieafdeling moeten minimaal 3 maanden zijn, bij voorkeur langer.
  • Universitaire (afstudeer)stages op ethologisch vlak dienen minimaal 6 maanden te duren.

AAP Primadomus:

  • De minimale lengte van een stage in de dierverzorging is 10 weken.

Zijn er leeftijd restricties?

Ja, wegens wetgeving dien je minimaal 16 jaar te zijn.

Hoe lang is de minimale en maximale duur van vrijwilligerswerk?

AAP Almere:

  • De minimale lengte is 1 maand, er is geen maximale duur.
  • In de zomer en rond de kerst hebben we aangepaste vrijwilligersperiodes (bijvoorbeeld 2 weken, minimaal 8 dagen in totaal). Voor meer informatie hierover, neem contact met ons op!

AAP Primadomus:

  • De minimale lengte voor vrijwilligerswerk is 3 maanden, er is geen maximale duur.

Zijn er accommodatie mogelijkheden? En zo ja wat zijn dan de kosten?

AAP Almere:
Aap heeft 2 vrijwilligershuizen, maar deze zijn in de regel in gebruik door onze EVS vrijwilligers. Dus in de meeste gevallen betekent dit dat er geen kamers beschikbaar zijn. Er zijn echter voldoende mogelijkheden in en rondom Almere. Direct naast AAP ligt een camping en ook in Almere zelf kun je eventueel een kamer of B&B boeken.

AAP Primadomus:
AAP heeft een gratis accommodatie beschikbaar voor vrijwilligers. Stagiaires moeten echter zelf hun accommodatie regelen in of rondom Villena.

Accepteren jullie mensen van buiten de EU?

Door wetgeving is het haast onmogelijk voor ons als organisatie om mensen van buiten de EU te accepteren als vrijwilligers. Wanneer we dit wel zouden doen riskeren wij een grote boete, ook al kunnen wij jouw hulp goed gebruiken! Je kunt proberen bij je ambassade een visum aan te vragen, maar ervaringen uit het verleden vertellen ons dat dit vaak niet lukt op basis van vrijwilligerswerk. Maar laat het ons weten als jij een andere uitkomst krijgt!

Moet ik Nederlands of Spaans kunnen spreken?

Ook al is het in je voordeel om de taal van het land waar je gaat werken te spreken, is dit niet noodzakelijk. AAP is internationaal en dit is dan ook doorgaans het geval voor onze medewerkers, vrijwilligers en stagiaires. De voertaal bij AAP is dan ook Engels. Dit zorgt ervoor dat iedereen elkaar kan begrijpen en zich welkom voelt. Het is daarom noodzakelijk dat je een gemiddeld niveau Engels hebt in spreken, schrijven en lezen.

Hoelang na mijn aanmelding ontvang ik een reactie?

Maximaal 2 weken.

Hoe lang na een gesprek (via telefoon of persoonlijk) weet ik of ik ben aangenomen?

Maximaal 1 week.

Kan ik mij ook een jaar van tevoren al aanmelden?

Ja, dit is zeker mogelijk.

Kan ik gewoon mijn school vakantiedagen/weken (Kerst, Pasen etc.) aanhouden tijdens mijn stage?

Ook al waarderen wij het als je juist tijdens deze dagen werkt, kun je je schoolvakantie aanhouden. Maar bedenk je wel als stagiair in de dierverzorging, dat dit werk is dat 7 dagen per week, 365 dagen per jaar gewoon doorgaat.

Zijn er gezondheids- of veiligheidszaken waar ik rekening mee moet houden wanneer ik met exotische dieren ga werken?

Het is als eerste belangrijk dat je gezond en tevens in een fysiek goede conditie bent. Als er restricties zijn, of je neemt medicatie die je werk kunnen beïnvloeden, dan moeten wij dit van tevoren weten, om te kijken of er mogelijkheden zijn om met enkele wijzigingen jouw werk binnen onze werkomgeving te kunnen aanpassen. Afhankelijk van de duur van je werk, de hoeveelheid dagen die je werkt en de afdeling zal je één of meerdere vaccinaties moeten hebben. Deze zullen kenbaar worden gemaakt zodra je bent aangenomen als vrijwilliger of stagiair. Als je, vanwege persoonlijke redenen, niet gevaccineerd wenst te worden kun je een “bezwaar tegen vaccinatie” formulier ondertekenen.

Stond jouw vraag hier niet bij?

Neem dan contact op met de Coördinator Vrijwilligers & Stagiaires, Esther Ent esther.ent@aap.nl, of bel op (+31)365238733