Oostelijke grijze eekhoorn
Oostelijke grijze eekhoorn

Oostelijke grijze eekhoorn

(Sciurus Carolinensis)

LENGTE: tot wel 55 cm, inclusief staart.

GEWICHT: 300 tot 700 gram.

LEEFTIJD: ca. 12 jaar

LEEFGEBIED: Zuid-oost Canada, het Oosten van de VS  en Europa

­HABITAT: kan bijna overal leven

BIJZONDERHEDEN:

  • De oostelijke grijze eekhoorn heeft een sterke reuk. Zo sterk zelfs, dat ze kunnen ruiken of hun soortgenootjes stress hebben.

De Oostelijke grijze eekhoorn wordt in de volksmond ook wel de ‘grijze eekhoorn’ genoemd. Meestal is hij, zoals zijn naam al doet vermoeden, grijs van kleur. Er zijn echter ook witte en zwarte varianten bekend. De staart is pluizig en vaak bijna even lang als het lichaam. In de zomer krijgt de dikke staart een witte rand. De Oostelijke grijze eekhoorn is 's zomers vooral een schemerdier dat in de ochtend en in het begin van de avond actief is. ’s Middags is het dan tijd voor een siësta. In de winter is het dier juist overdag meer actief.

Voedsel

De grijze eekhoorn is een herbivoor en heeft keuze uit een gevarieerd menu. Zo eet hij noten, bessen, plantenscheuten, boomschors en bloemen. Maar soms vallen ook kleine dieren en eieren ten prooi aan deze schijnbaar schattige knager. In de herfst gaat hij op zoek naar nootjes om de winter mee door te komen. Elke eekhoorn maakt per jaar tot wel duizend verstopplaatsen, maar hij kan de helft daarvan ook weer vergeten.

Aanpassingsvermogen

Boomeekhoorns, waartoe de Oostelijke grijze eekhoorn behoort, hebben een heel goed aanpassingsvermogen. Ze zijn de afgelopen 34 miljoen jaar nauwelijks veranderd! Het is dan ook niet voor niets dat ze de bijnaam ‘levend fossiel’ hebben gekregen.

Familieleven

Het dier bouwt zijn nest van twijgjes, bladeren en al het zachte spul dat hij maar kan vinden. Nesten worden in boomholtes of in de vork van een boom gebouwd. De vrouwtjes zijn één tot twee keer per jaar vruchtbaar en per worp worden er gemiddeld drie jongen geboren. Vanaf dat moment gaat het snel: de jongen worden na zo'n tien weken gespeend en zijn al in hun eerste levensjaar geslachtsrijp.

Invasieve diersoort

De Oostelijke grijze eekhoorn is in een invasieve diersoort. Dat betekent dat het dier voorkomt in een gebied waar het oorspronkelijk niet vandaan komt (Europa). De Oostelijke grijze eekhoorn vormt hierdoor een bedreiging voor de inheemse rode eekhoorn.