Zwaar verwaarloosde Spaanse circusdieren naar AAP

Leeuwen Govani en Silas en tijger Keni hebben jarenlang moeten optreden in een bekend Spaans circus. Totdat het circus besloot om de dieren af te staan aan AAP Primadomus; de Spaanse vestiging van Stichting AAP. Het circus merkte dat ze in steeds minder plaatsen mochten optreden met wilde dieren. David van Gennep, directeur van AAP, heeft het drietal onlangs opgehaald. Ze leefden in een onbeschrijflijk vieze wagen en waren er ontzettend slecht aan toe.  

Govani, Silas en Keni leefden afzonderlijk van elkaar in een oude, verroeste kooiwagen van twee bij twee meter. Op de vloer lag overal poep, de dieren moesten in hun eigen uitwerpselen liggen. Doordat bij Govani en Silas hun nagels zijn uitgetrokken, hadden zij onvoldoende grip om zich op de glibberige vloer staande te houden. Met als gevolg dat ze keer op keer uitgleden en tegen uitstekende stukken staal van de wagen aan vielen. Van Gennep: “Het was vreselijk om te zien. De dieren probeerden alsmaar weer op staan, maar elke poging eindigde in een smak op de grond vol derrie. En dan heb ik het nog niet eens over de ammoniaklucht: ik kon mijn ogen bijna niet open houden en de stank was niet te houden. Dat die dieren daar al die tijd hebben gezeten is niet te bevatten!”

Leeuw Govani was levend aan het vergaan

Eigen staart afgebeten
De leeuwen en de tijger kregen ook nog eens veel te weinig eten en drinken. Ze hadden geen water tot hun beschikking en het enige dat ze af en toe kregen was wat slachtafval. Dat bevat totaal niet de voedingsstoffen die een leeuw of tijger nodig heeft. Wat deze leefomstandigheden met de dieren heeft gedaan, was direct zichtbaar toen Van Gennep de dieren van deze plek des onheils weghaalde. Vooral bij leeuw Govani. Van Gennep: “Govani heeft door alle stress een stuk van zijn eigen staart afgebeten. En dan te bedenken dat hij dat heeft gedaan met een onvolledig gebit, want zijn grootste tanden zijn eruit geslagen. We troffen Govani graatmager aan, met overal wonden en ontstoken doorligplekken. Hij was zo uitgehongerd, dat zijn botten bijna door zijn vel heen staken. En bij zijn enkel was de wond zo gaan rotten, dat ik recht tegen het gewricht aan keek. Govani was levend aan het vergaan.”

Rillen van de kou
Het drietal is nu in AAP Primadomus, waar ze stukje bij beetje aan kunnen sterken. Silas en Govani kunnen amper lopen, Keni heeft veel last van stress. Van Gennep: “Govani schuifelt als een oud mannetje door zijn verblijf; hij komt amper vooruit, valt vaak en rilt van de kou doordat hij zo mager is. En dan heeft hij ook nog al die wonden! Toen ik - zittend voor het raam van zijn verblijf - naar hem keek, kwam hij langzaam naar me toe gelopen. Hij ging vlak bij me zitten, met z’n hoofd aandoenlijk tegen het glas aan. Onvoorstelbaar dat hij nog toenadering zoekt tot de mens, na alles wat hem is aangedaan. We gaan er alles aan doen om hem en de andere twee er weer bovenop te helpen. Wat zou het mooi zijn als Govani straks weer een sterke, machtige leeuw kan zijn. Een echte ‘koning der dieren’.”

- Let op: aangrijpende beelden - 

AAP in de strijd tegen wilde dieren in entertainment
- Mede door de inzet van AAP is het in Nederland vanaf 15 september 2015 verboden om op te treden of rond te reizen met wilde circusdieren.
- De focus ligt nu op Spanje. Mede door de inzet van AAP hebben al 440 gemeenten aangegeven dat circussen met dieren niet meer welkom zijn, inclusief steden als Madrid, Malaga en Pamplona. AAP werkt hiervoor samen met andere organisaties in het Spaanse samenwerkingsverband InfoCircos.
- Ook verschillende Spaanse regio’s, waaronder Catalonië, Galicië, Valencia en de Balearen, hebben een verbod op wilde dieren in entertainment ingesteld of zijn daarmee bezig. Naar verwachting hebben binnen 5 jaar alle andere Spaanse regio’s ook een verbod ingesteld.
- Wereldwijd hebben 41 landen (waaronder 18 Europese lidstaten) een verbod of beperking opgelegd voor optreden met wilde dieren.
- Dit is het derde grote Spaanse circus op rij dat besluit om niet langer met wilde dieren op te treden. Als reden geven ze aan dat ze in steeds minder plaatsen op mogen treden door de veranderende wet- en regelgeving. De drie circussen hebben hun leeuwen en tijgers aan AAP Primadomus afgestaan.