Zwaar verwaarloosde dieren in West-Brabant in beslag genomen

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft woensdag 12 september ruim honderd dieren in beslag genomen. De inbeslagname vond plaats in een gemeente in West-Brabant. Het gaat om exotische eekhoorns, degoes, gerbils en vogels. De dieren verbleven in zeer vervuilde hokken en waren heel gestrest. Onder de dieren zaten tientallen eekhoorns, die zijn allemaal naar AAP gebracht. Voor enkele dieren kwam de hulp te laat.

De eigenaar is een bekende van de LID en levert al ruim dertig jaar knaagdieren aan diverse dierenwinkels. “Twee jaar geleden hebben we de man al aangesproken op het bedrijfsmatige karakter van zijn houderij, die zich in een gebouwtje in een gewone achtertuin afspeelt”, vertelt de inspecteur van de LID die de dieren in beslag heeft genomen. Volgens hem kwamen er recentelijk meldingen binnen “dat het niet goed ging qua verzorging”.

Dode dieren
De inspecteur vertelt dat op de locatie “stonk als een bunzing”. Er werd niet geventileerd en er werd duidelijk niet schoongemaakt. Ook werden er dode dieren aangetroffen, zij lagen in dezelfde hokjes als waar de levende dieren in zaten. Tegen de eigenaar wordt proces-verbaal opgemaakt. De dieren zijn inmiddels allemaal overgebracht naar geschikte opvangadressen. Alle eekhoorns kunnen bij AAP tot rust komen en herstellen. Daarna zullen we op zoek gaan naar een geschikt permanent onderkomen voor ze.

Positieflijst noodzakelijk
Deze situatie bewijst maar weer eens hoe belangrijk het is dat er regels komen voor exotisch huisdierenbezit. De overheid werkt aan een lijst met diersoorten die geschikt zijn om te houden als huisdier; de positieflijst. Bij de diersoorten die na een risicobeoordeling níet op die lijst staan, en die dus níet geschikt zijn als huisdier, is het verboden om ze te fokken, verkopen of houden. Zolang er nog geen positieflijst is, is de kans vele malen groter dat exotische dieren in dit soort omstandigheden worden gefokt en daarna worden verkocht aan dierenwinkels, om vervolgens – ook vaak in slechte omstandigheden – bij mensen thuis te belanden. Schrijnende situaties als deze in West-Brabant komen helaas niet incidenteel voor. Ze bewijzen keer op keer dat zelfregulering – houderijregels die de sector zichzelf voorschrijft – niet helpen om het welzijn van dieren te waarborgen.

Op basis van onze ervaring in het opvangen van o.a. degoes en exotische eekhoorns, vindt AAP dat deze diersoorten zeer ongeschikt zijn als huisdier. AAP hoopt dan ook dat deze dieren niet op de positieflijst komen te staan.

Overige berichten