Verkoudheid slaat toe bij Chimpansee Toto

Als het kwik daalt, de dagen korter worden en we weer massaal met z’n allen binnen gaan zitten, moeten we er helaas aan geloven: verkoudheid! Wie herkent niet de eerste symptomen van een kriebelende keel, traanogen en hoofdpijn? Daarna komt het snot, een loopneus of juist een verstopte neus en, als je een beetje pech hebt, doen je oren en keel mee. Na een paar dagen sinaasappels persen, neus druppelen en met een dubbele paracetamol vroeg onder de wol, zijn we meestal snel weer de oude. Apen zijn vatbaar voor dezelfde verkoudheids- en griepvirussen als wij.

Om de natte druilerigheid buiten te ontzien, zitten ook de dieren binnen dichter op elkaar. Zodra er één begint te snotteren, is het hek van de dam. In ons apenhuis begon het dit jaar met Chimpansee Toto. Met grote snottebellen uit zijn neus, zat hij zielig in een hoekje te hoesten en te proesten (zet het geluid aan voor het filmpje hieronder). Binnen een paar dagen zaten zijn buren te snotteren en klonk er rochelend gehoest vanuit de volgende vleugel van het gebouw.

Chimpansee Toto is verkouden
Snotneus chimpansee Toto

 

Bij de meeste dieren blijft het bij een snotneus en wat lamlendigheid, maar een enkeling heeft het heftiger te pakken en ligt dan lusteloos met waterige oogjes op een platvorm voor zich uit te staren, af en toe hoestend en met een bel uit de neus.

Maar Chimpansee Toto zat in weer en wind op zijn buitenplatvorm en ja, dan kun je een koudje vatten! Hij begon al snel te hoesten en te snotteren en hij kreeg zelfs ontstoken oogleden. Toto zelf leek er weinig last van te hebben: hij peuterde smakelijk het snot uit zijn neus, hoestte wat en genoot van het weidse uitzicht over AAP. 
Gelukkig worden de dagen vanaf nu weer langzaam langer. Nog even wachten en dan is de R weer uit de maand!


Hester van Bolhuis
Dierenarts

 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke 2 maanden de leukste verhalen over onze dieren.