Nieuw leven in Zuid-Afrika voor geredde circusleeuw Nala en oorlogsleeuw Saeed

Persbericht: Bijzondere koppelpoging Stichting AAP en Stichting VIER VOETERS


Almere/ Villena 10 oktober ’18 – Vanavond is het zover: leeuwin Nala, die vorig jaar door Stichting AAP uit de handen van een Franse circusfokker werd gered, vertrekt naar LIONSROCK in Zuid-Afrika. In het sanctuary van Stichting VIER VOETERS wordt ze gekoppeld aan Saeed, één van de leeuwen die vorig jaar werd gered uit een Syrische dierentuin nabij Aleppo. AAP-directeur David van Gennep is enthousiast over de koppelpoging van AAP en VIER VOETERS: “Op papier zijn de twee een perfecte match, hopelijk zal dit in de praktijk ook blijken! Wat er ook gebeurt, Nala gaat een prachtig leven tegemoet in haar land van herkomst en dat gunnen we haar, na zo’n ellendige start, enorm.” Nala’s reis is via social media te volgen met de hasthtag #NalaGoesHome.
 

Nala bij illegale circusfokker
Nala bij de Franse circusfokker

Zwaar verwaarloosd kwam leeuwin Nala vorig jaar, samen met nog vijf andere leeuwen en een tijger, binnen bij het Spaanse opvangcentrum Primadomus. Stichting AAP redde hen uit de handen van een illegale fokkerij in Frankrijk. De dieren werden daar ‘klaargestoomd’ voor een leven als circusattractie. Van Gennep was aanwezig bij de redding en beschreef de fokkerij in Frankrijk als ‘de hel op aarde’.
“Het stonk er verschrikkelijk en de dieren leefden onder erbarmelijke omstandigheden. Nala was zichtbaar angstig toen we haar aantroffen. Ze leefde alleen in een kooi, had geen speel- of klimmateriaal en geen eten en drinken. Ik ben wel wat gewend, maar mijn hart brak toen ik Nala en de andere leeuwen en tijger zo zag”, vertelt Van Gennep. Helaas was het welpje Bruno, mogelijk een broertje van Nala, er zo slecht aan toe dat hij niet meer gered kon worden.
 

Nala herstelt in het big cat complex van AAP Primadomus
Nala in AAP Primadomus

Herstellen in AAP Primadomus
In haar Spaanse vestiging Primadomus vangt Stichting AAP sinds 2015 grote katachtigen op, meestal afkomstig uit circussen. Dankzij een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij kon Nala daar herstellen in het speciale big cat complex. De gevolgen van de slechte leefomstandigheden waren echter pijnlijk duidelijk. Zo vertoonde Nala afwijkend gedrag: ze was de hele tijd, op een dwangmatige manier, het puntje van haar staart aan het likken. Door het aanbieden van verrijkingsmateriaal (uitdagend speelmateriaal dat afleiding biedt) is het gelukt om Nala daar voor een groot deel vanaf te helpen. De verwachting is dat Nala dat gedrag helemaal kwijtraakt als ze straks in LIONSROCK samen leeft met leeftijdsgenoot Saeed.
 

Saeed in LIONSROCK
Saeed in LIONSROCK

Perfecte match
Terwijl Nala herstelde, is AAP voor haar op zoek gegaan naar een geschikt permanent onderkomen. Daarvoor werkt AAP samen met honderden (inter)nationale herplaatspartners. Meestal gaan de dieren naar een goede dierentuin in Europa, maar nu bleek er een plek vrij in een sanctuary van Stichting VIER VOETERS in Zuid-Afrika. Daar zochten ze een geschikt maatje voor leeuw Saeed; de jonge leeuw die vorig jaar uit de dierentuin nabij Aleppo werd gered. Hij was verhongerd, getraumatiseerd en had veel pijn. Hij verhuisde vorig jaar naar LIONSROCK, maar had net als Nala nog geen maatje gevonden. Leeuwin Nala van Stichting AAP wordt gezien als ‘de perfecte match’ voor Saeed, onder meer omdat ze ongeveer even oud zijn (circa drie jaar), allebei een speels karakter hebben en omdat het om een vrouwtje en mannetje gaat.

David van Gennep: “Hoe mooi kan een verhaal zijn? Twee dieren die in hun jonge levens al zoveel ellende hebben meegemaakt en gedoemd waren tot een leven als circusartiest of om van de honger om te komen, gaan nu samen een mooie toekomst tegemoet in hun land van herkomst.

Over Stichting AAP
Stichting AAP zet zich in voor het welzijn van exotische, niet-gedomesticeerde zoogdieren in Europa. Bij AAP kunnen de dieren bijkomen en herstellen van hun verleden. Als de dieren weer gezond zijn en hun natuurlijke gedrag vertonen, dan zoekt AAP een permanent onderkomen voor ze. Een goede dierentuin bijvoorbeeld. Op die manier is er in de opvanglocaties in Almere en Villena (Spanje) weer ruimte voor andere dieren in nood. Daarnaast pleit AAP in heel Europa voor betere wet- en regelgeving om dierenleed te voorkomen. Zo pleit AAP - samen met andere organisaties - voor een Europees verbod op wilde dieren in circussen. De online petitie die de Europese Commissie oproept dat verbod in te stellen, is inmiddels door ruim 600.000 mensen uit heel Europa getekend.

 

---------------------------------------

Noot voor de (foto/video)redactie:

Persfoto’s
Via deze link kunt u diverse foto's downloaden van Nala en haar reis naar Zuid-Afrika: https://www.aap.nl/nl/node/4328. De foto’s worden tot en met vrijdag aangevuld met foto’s van de reis. De foto’s zijn rechtenvrij te gebruiken met de bronvermelding die van toepassing is, de credits vindt u in het bijschrift.

Beeldmateriaal

  • Deze downloadlink bevat een video van leeuwin Nala (redding en beelden in Primadomus), van Stichting AAP: https://we.tl/t-xgGhAz07q0. Het betreft een HD-versie zonder muziek en zonder titels. Beeld uit deze video kunt u kosteloos gebruiken voor een redactionele publicatie/ item over de herplaatsing van leeuwin Nala van Stichting AAP naar een sanctuary van Stichting VIER VOETERS in Zuid-Afrika, onder vermelding van bron Stichting AAP. Voor Engelstalige publicaties: AAP Animal Advocacy and Protection. Zowel Stichting AAP als Stichting VIER VOETERS moeten vermeld worden in deze publicatie.
  • De versie met muziek en titels staat hierboven. 
  • Meer beeld, ook van Saeed (beeld van VIER VOETERS), kunt u opvragen via persvoorlichting@aap.nl.

Voor meer informatie, interviewverzoeken en/of foto- en videomateriaal kunt u contact opnemen met Shanti Haas, Communicatie Stichting AAP, via persvoorlichting@aap.nl of 06-17752325