Met spoed gevraagd: Positieflijsten voor exotische huisdieren in Europa

European Seminar on Positive ListsAAP wordt dagelijks geconfronteerd met de noodzaak van regels voor het houden van exotische dieren. David van Gennep, directeur AAP: "We zijn ontzettend blij dat de huidige Nederlandse regering onlangs een positieflijst voor Nederland heeft gepresenteerd. Ervaring leert ons dat discussies over Positieflijsten decennia voort kunnen slepen, aangezien het in Nederland 21 jaar duurde. Hopelijk kunnen we, door het delen van al onze opgebouwde kennis, andere EU-landen ondersteunen en inspireren om de wetgeving rond Positieflijsten te versnellen. AAP is ook erg blij met de ingebruikname van de eerste vleugel van onze nieuwe opvangfaciliteit vandaag; hiermee kunnen we namelijk bijdragen aan het oplossen van Europese vraagstukken rond de handhaving van dit soort wetgeving."

Het seminar bracht goed en slecht nieuws: helaas laten statistieken een groeiende Europese trend zien in het houden van exotische huisdieren door particulieren. Ondertussen heeft alleen België een Positieflijst, en Nederland van 1 januari 2014. Dit bleek ook uit het uitgebreide rapport over de huidige wetgeving binnen heel Europa met betrekking tot het houden en verhandelen van exotische huisdieren, vandaag gepresenteerd door Eurogroup for Animals. Behalve deze analyse lanceerde Eurogroup for Animals vandaag ook hun exotische-huisdier-campagne."Het rapport van Eurogroup over de huidige wetgeving bevat helaas teleurstellende feiten," aldus Reineke Hameleers, directeur van Eurogroup for Animals. "We vinden de groeiende Europese trend in het houden van exotische huisdieren zorgwekkend. Deze dieren zijn niet inheems in Europa en hebben in veel gevallen zeer specifieke behoeften, waarin de meeste eigenaren niet in staat zijn te voorzien. Dit leidt tot problemen met betrekking tot dierenwelzijn, dierlijke en menselijke gezondheid, het milieu, de biodiversiteit en het behoud van soorten. Daarom vragen wij alle landen om dit probleem serieus te nemen en om nu te handelen teneinde het welzijn van exotische dieren te beschermen."

Aan de andere kant zagen de deelnemers vandaag bemoedigende feiten en cijfers die de effectiviteit van Positieflijsten laten zien. Volgens Els Vanautryve van de Belgische overheid heeft de introductie van de Belgische Positieflijst in 2009 dierenwelzijn in België drastisch verbeterd. Ook blijkt de handhaving ervan kosteneffectiever te zijn dan het niet hebben van een dergelijke lijst.

Paul Bours van de Nederlandse overheid gaf inzicht in het proces en de systematiek die in Nederland is gebruikt om objectief te beoordelen welke dieren op de Positieflijst konden komen. De Nederlandse systematiek kan ook voor andere EU-landen een model zijn om mee te werken. 

Bekijk een video over het seminar:
{youtube}q6MvWGUkFmE{/youtube}

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke 2 maanden indrukwekkende verhalen over onze dieren