In memoriam: Glenn

Baby Glenn
Glenn als baby, bij zijn aankomst bij AAP

Lampongaap Glenn, één van onze oudste dieren en al ruim 30 jaar bij ons, is overleden. Deze bijzondere aap heeft praktisch zijn hele leven bij ons doorgebracht, nadat hij uit de handen van een privé-eigenaar werd gered.

Een leven lang bij Stichting AAP

Glenn kwam naar Europa omdat een gezin graag een aapje wilde hebben als huisdier. Pas twee maanden oud, werd hij in 1987 door een toerist gekocht op een markt in India en illegaal naar Nederland gebracht. In mei van dat jaar namen de Nederlandse autoriteiten het dier in beslag en zo kwam Glenn bij AAP, toen 5 maanden oud. Glenn bracht zijn hele leven door bij AAP, eerst in Nederland en de laatste 8 jaar in AAP Primadomus in Spanje, waar hij kon genieten van de Spaanse zon. Hij vormde een hechte groep met soortgenoten Lázaros, Calimero en Ino.

Glenn en AAP Primadomus 2018-01
Glenn in Primadomus, afgelopen januari.

Glenn in AAP Primadomus

Eind september verslechterde Glenn's gezondheid plotseling. We hebben hem van zijn groep gescheiden om hem speciale zorg en voeding te kunnen geven. Door zijn hoge leeftijd (31 jaar is enorm oud voor deze apensoort) had hij ook al nierproblemen. Ons team slaagde erin om Glenn weer op gewicht te krijgen en Glenn kon terug naar zijn groepsgenoten. Een paar dagen later werd echter duidelijk dat Glenn's tijd gekomen was...

Glenn heeft ons verlaten, na een lang en gelukkig leven bij AAP Almere en AAP Primadomus. Hij heeft de kans gekregen op te groeien tussen soortgenoten, in plaats van te leven en te lijden in eenzame opsluiting, wat helaas nog steeds het lot is veel andere exotische dieren die als huisdier leven.