Leeuwen en tijgers voor het eerst naar buiten

Reza 'door het dolle heen'

Help jij Reza weer op krachten te komen? Adopteer hem nu voor €34,-  per maand.

Reza maakt volop gebruik van de faciliteiten van zijn buitenverblijf
Reza maakt gretig gebruik van alles wat hij in zijn buitenverblijf vindt.

Een bijzonder moment voor Reza, Radja, Aya en Kai. Na 13 jaar opsluiting in een oude circuswagen aan de rand van een Franse snelweg, mogen de twee leeuwen en twee tijgers eindelijk naar buiten. Eind mei haalde AAP de dieren weg uit hun veel te kleine kooien, waarna ze de eerste bewoners werden van de nieuwe leeuwen- en tijgeropvang in Primadomus, de Spaanse vestiging van AAP. Inmiddels zit hun verplichte periode in de special care unit erop en kunnen ze genieten van hun nieuwe, ruime buitenverblijven. De luiken zijn geopend, een belangrijke stap op weg naar hun nieuwe toekomst. Na al die tijd kunnen ze eindelijk weer aarde onder hun poten voelen. “De dieren moesten even wennen, maar waren al snel door het dolle heen”, vertelt AAP-directeur David van Gennep.

De luiken naar hun nieuwe leefomgeving werden officieel geopend door burgemeester Francisco Javier Esquembre van Villena. Eerst bleven de vier dieren aarzelend bij de deuropening staan, maar al snel trokken ze de stoute schoenen aan en gingen ze op onderzoek uit. David van Gennep: “De dieren waren door het dolle heen, vooral Reza. Hij rende van de ene naar de andere kant van zijn verblijf. Hij gromde, rolde over de grond en genoot zichtbaar van zijn nieuwe thuis.  “Een emotioneel moment,” aldus Van Gennep. “Als je de dieren zo ziet genieten, besef je wat ze al die jaren hebben gemist. Zelfs de burgemeester moest een traantje wegpinken.”

Kai vindt het nog een beetje eng
Kai kijkt nog even de kat uit de boom.

De lange opsluiting heeft bij de leeuwen en tijgers duidelijke sporen nagelaten, zowel fysiek als mentaal. Met name Reza is door het tekort aan bewegingsruimte te zwaar en heeft last van artritis, een pijnlijke ontsteking aan zijn gewrichten. Ook is de spiermassa van de dieren ernstig afgenomen, waardoor ze zichtbaar moeite hebben met klimmen, springen en zelfs langere stukken lopen. Nu ze ruim een maand in AAP Primadomus zijn, knappen de leeuwen en tijgers stukje bij beetje op. De afgelopen periode zijn ze goed geobserveerd en hebben ze langzaam kennisgemaakt met diverse vormen van verrijking, zoals dennentakken en boomstammen. Voorwerpen die in hun buitenverblijf volop aanwezig zijn, maar die voor het viertal volledig nieuw waren.
Nu de dieren naar buiten kunnen en de ruimte hebben om rond te rennen, te klimmen en te klauteren, verwacht Stichting AAP dat ze met sprongen vooruit zullen gaan. Vooral Reza zal de beweging goed doen. Van Gennep: “Hopelijk zal zijn artritis aanzienlijk afnemen nu hij volop ruimte heeft om te bewegen, al blijft het altijd een punt van aandacht.”

Vooralsnog zitten de dieren alleen in hun buitenverblijven, maar hopelijk komt ook hier snel verandering in. Van Gennep: “Bij AAP zijn we ervan overtuigd dat sociale dieren het gelukkigst zijn bij soortgenoten. Leeuwen zijn groepsdieren en daarom gaan we over een tijdje proberen Reza en Aya bij elkaar te plaatsen. Zoals het er nu naar uitziet, moet dat geen probleem zijn. Reza en Aya zitten nu in aangrenzende verblijven en zoeken elkaar op. De twee wandelen zelfs schouder aan schouder langs het tussenhek, prachtig om te zien!”

Radja zoekt gelijk verkoeling
Radja zoekt gelijk verkoeling.

AAP gaat ook kijken of tijgers Kai en Radja samengevoegd kunnen worden. “Tijgers zijn van nature solitaire dieren, maar je ziet bijvoorbeeld in dierentuinen dat ze ook goed kunnen samenleven. Kai en Radja zoeken al regelmatig contact met elkaar. Door ze samen in één verblijf te plaatsen, hebben ze meer prikkels en afleiding. Bovendien komt er zo weer meer ruimte vrij voor andere dieren die onze hulp hard nodig hebben.” Maar zover is het nog niet; eerst mogen de dieren rustig wennen aan de nieuwe wereld die voor ze is opengegaan.

Over de buitenverblijven

De buitenverblijven van de nieuwe leeuwen- en tijgeropvang hebben een natuurlijke, ruige uitstraling en zijn zeer ruim opgezet. Het kleinste verblijf is 500m2 en het grootste verblijf maar liefst 4.500 m2. Groepen hebben logischerwijs meer ruimte nodig dan dieren die (nog) alleen zitten, maar de variatie in grootte is ook afgestemd op individuele behoeftes van de dieren. Jongere dieren hebben veel ruimte nodig, terwijl zo’n groot terrein aan de oudjes die wat moeilijker bewegen niet is besteed. Ook kan het naar buiten gaan door de verschillende afmetingen gefaseerd verlopen. Dieren die lange tijd opgesloten hebben gezeten, kunnen angstig worden wanneer ze ineens veel ruimte tot hun beschikking hebben. Door ze eerst in een wat kleiner buitenverblijf te zetten, kunnen ze rustig wennen aan hun nieuwe vrijheid.

Klein of groot; in ieder verblijf is genoeg te beleven voor de dieren. Er zijn rotsen om op te klauteren, houten plateaus om op te luieren en voor de tijgers zijn er, dankzij de sponsoring van de Arke en TUI Care Foundation, waterpoelen aangelegd. In tegenstelling tot de meeste andere katachtigen, zijn tijgers namelijk dol op water! 

 


Reza, nog in Frankrijk
Reza, nog opgesloten in een truck langs de weg.

Eind mei werd Reza gered, samen met nog een leeuwin en 2 tijgers. Het nieuwsbericht en alle updates vind je hieronder.

Stichting AAP heeft voor het eerst een groep leeuwen en tijgers gered. Leeuw Reza zat, samen met nog een leeuw en twee tijgers, bijna 13 jaar lang eenzaam opgesloten in afzonderlijke trucks langs de kant van de weg. Afgedankt als circusartiest was Reza gedwongen zijn dagen te slijten in een veel te kleine ruimte zonder enige afleiding. Reza en de drie andere dieren zijn inmiddels aangekomen in de spiksplinternieuwe, ruime leeuwen- en tijgeropvang bij Primadomus, de Spaanse vestiging van AAP. Een opvang die er dankzij onze trouwe donateurs en de steun van de deelnemers aan de Postcode Loterij is gekomen en hard nodig is. Hier kunnen de dieren weer op krachten komen en alsnog in alle rust genieten van hun oude dag.

Help dieren als Reza met een donatie!

Reza is inmiddels aangekomen in de nieuwe, ruime opvang bij Primadomus
Reza is inmiddels aangekomen in de nieuwe, ruime opvang bij Primadomus.

Reza werd als klein welpje van twee maanden oud door de eigenaar van een Frans circus gekocht. Samen met nog een leeuw en twee tijgers moest hij in het circus gaan werken voor zijn kostje. Door een hoepel springen, over een balk lopen en omrollen... Na een zwaar trainingsproces deed Reza eindelijk wat er van hem werd verlangd, maar het leverde het circus geen extra publiek of inkomsten op. Bovendien bleek al snel dat de tweede leeuw en ook één van de tijgers te agressief waren om te kunnen trainen. Die werden direct opgesloten in hun kooi. Toen het circus vanwege geldgebrek zijn deuren moest sluiten, verdween ook Reza voorgoed achter slot en grendel.

Bijna dertien jaar zat Reza in een oude truck langs de kant van een weg in Frankrijk, alleen maar omdat zijn eigenaar hoopte dat zijn broer of kinderen ooit weer een circus zouden beginnen. AAP-directeur David van Gennep: “De aanblik van Reza in dat kille hok zal ik nooit vergeten. ‘De koning der dieren’ lag daar maar, met zijn hoofd tegen de tralies gedrukt. Hij keek de wereld in alsof hij dacht dat er nooit meer iets aan zijn situatie zou veranderen.”
Deze trieste situatie veranderde toen de Franse autoriteiten er lucht van kregen. De oud-circusdirecteur kreeg de kans de verblijven van de vier dieren te verbeteren en ervoor te zorgen dat ze weer gezond werden. Maar de eigenaar deed keer op keer niets en uiteindelijk was de maat gelukkig vol. Hij moest Reza en zijn lotgenoten afstaan.

Behalve Reza werden nog 2 tijgers en 1 leeuwin gered
Behalve Reza werden nog 2 tijgers en 1 leeuwin gered.

De Franse autoriteiten zochten contact met AAP en zodra de nieuwe verblijven voor leeuwen en tijgers klaar waren, ging AAP tot actie over. Eindelijk werden Reza, leeuwin Aya, tijger Kai en tijgerin Radja uit hun ellendige trucks bevrijd, het eerste stapje naar hun nieuwe toekomst. David van Gennep: “We kwamen geen moment te vroeg, want de toestand van Reza, Aya, Radja en met name Kai bleek nog veel slechter te zijn dan we vooraf wisten. De redding was daardoor spannend en niet bepaald eenvoudig.”

De nieuwe verblijven voor leeuwen en tijgers in Primadomus
De nieuwe verblijven voor leeuwen en tijgers in Primadomus.

Alle vier de dieren zijn inmiddels veilig aangekomen bij hun nieuwe thuis. De eerste dertig dagen blijven Reza en de anderen in een special care unit (een soort quarantaine) om te kijken hoe de dieren eraan toe zijn, zowel fysiek als mentaal. Daarna verhuizen ze naar hun enorme buitenverblijven, waar ze in alle rust kunnen leren om weer leeuw en tijger te zijn. Door zijn verzwakte spieren is het voor Reza bijvoorbeeld niet vanzelfsprekend om te rennen of op een platform te springen. Maar ook leeuwen zijn nooit te oud om te leren en we zijn ervan overtuigd dat Reza en de andere dieren over een tijdje weer kunnen klimmen en klauteren, badderen in een waterpoel of gewoon lekker soezen in de zon. Iets wat ze tot nu toe altijd ontnomen is.

Lees hier meer over waarom AAP leeuwen en tijgers gaat opvangen

Update vrijdag 29 mei:

De dieren wennen goed in AAP Primadomus.

Update maandag 1 juni:

Hoe is het met tijger Kai, die tijdens de redding niet goed reageerde op de verdoving?

Update donderdag 4 juni:

Tijdens het wennen aan de dagelijkse routine komen de unieke karaktertrekken van de vier dieren naar boven. Maak in dit filmpje verder kennis met Reza de Luie, Aya de Felle, Kai de Afwachtende en Radja de Nieuwsgierige!

Update dinsdag 16 juni:

Reza krijgt verrijking! Met een simpele dennentak kun je enorm veel lol hebben...

Update woensdag 24 juni:

Kai, Aya en Radja krijgen ook dennengroen als verrijking. Nog even en ze mogen naar buiten!

Update vrijdag 17 juli:

Tijgers Kai en Radja ontdekken elke dag iets nieuws in hun buitenverblijf

Update maandag 27 juli:

Reza opnieuw naar buiten

Groot of klein, katten doen waar ze zelf zin in hebben. Toen Reza voor het eerst naar buiten ging, was hij door het dolle heen! Maar na enige tijd kwam de onvermijdelijke ‘close encounter’ met het schrikdraad... Reza schrok zó, dat hij zijn buitenverblijf eventjes voor gezien hield. Aya wachtte de dagen erna elke ochtend in het verblijf ernaast of Reza naar buiten kwam. De dierverzorgers legden extra lekkers en verrijking buiten om Reza te lokken. Maar Reza trok zijn eigen plan. Toen niemand in de buurt was, ging hij op eigen houtje weer naar buiten, waar hij nu weer elke dag te vinden is.

Update vrijdag 25 september:

Reza en Aya zitten samen!

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke 2 maanden indrukwekkende verhalen over onze dieren