Een dag met de berberapen in AAP Primadomus, door Marije Suelmann

Marije dando de comer a los macacos de Berbería

 

Rrrring, om half 8 gaat mijn wekker af en ik maak mij klaar voor een nieuw dag bij Primadomus!
Rond 8:10 uur komen de vrijwilligers van de andere vrijwilligersflat ons ophalen met de bus, waarmee we naar Primadomus rijden. 

Vandaag werk ik in modulo C, waar de berberapen opgevangen worden. We starten ’s ochtends met een kort overleg en gaan daarna aan de slag. De ochtend staat in het teken van schoonmaken, omdat de berberapen er een zooitje van kunnen maken. Rond 10:00 uur gaan we de dieren voeren. In de module C hangt een belletje, die luiden we zodat alle apen weten dat ze eten krijgen. Ze laten zich dan goed horen! Het kan bijna vergeleken worden met een voetbalstadion waar een speler gaat ‘op het punt staat scoren.

Na het voeren gaan we door met het schoonmaken en om 11:00 uur gaan we zelf pauze houden.
Na de pauze moeten de laatste dingen nog schoongemaakt worden en om 13:00 uur starten we met het voeren van de lunch aan de dieren. Ook nu krijgen de dieren een belletje te horen en is er weer luid geschreeuw. Hierna is het ook tijd voor ons om te lunchen. We hebben altijd een uur lunchpauze en het is heerlijk om dan buiten in de zon te zitten. Zelfs in de winter schijnt de zon nog heel vaak!

Na de lunchpauze is het tijd om de verrijking klaar te maken en aan je eigen project te werken.
Om de verrijking nog interessanter te maken, verstoppen we er rijst, compote, popcorn, stro, zaden, rozemarijn of andere geurende producten in.

De berberapen vinden het altijd erg leuk om de verrijking te krijgen. Als we het aan hen geven, beginnen ze het direct te gebruiken.

Vandaag heb ik een van de berberapen een hele grote kartonnen doos gegeven met wat stro en zaden erin (het was groter dan de berberaap zelf). Hij ging helemaal de doos in om de zaden eruit te krijgen. Het was zo leuk om te zien hoe de berberaap gebruik maakte van de verrijking.

Macaco de Berbería en caja, enriquecimiento
Een van de berberapen in ''zijn'' verrijkingsdoos

Aan het eind van de dag hebben we nog wat tijd om naar de dieren te kijken. We kijken naar hun gedrag en of ze elkaar vlooien. Dit is echt heel leuk om te doen, want door ze te observeren kun je hun gedrag zien, maar ook leer je ze kennen door kleine specifieke dingen. In het begin zien ze er allemaal hetzelfde uit maar uiteindelijk (zelfs al na 3 weken) zie je al het verschil tussen hen. Dat is heel leuk om te ervaren!

Om 17:00 uur geven we de dieren hun avondeten. Hierna is het tijd om zelf naar huis te gaan, een borrel te doen met collega’s, uit te rusten en mij voor te bereiden op de volgende dag!

Marije Suelmann, vrijwilliger bij AAP Primadomus.

 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke 2 maanden indrukwekkende verhalen over onze dieren