Java-aap (Macaca fascicularis)
Java-aap (Macaca fascicularis)

Java-aap

(Macaca fascicularis)

LENGTE: 31-63 cm. met een staart van 31-71 cm.

GEWICHT: mannetjes 5-7 kg. en vrouwtjes 3-4 kg.

LEEFTIJD: 20 tot 30 jaar

LEEFGEBIED: Zuidoost-Azië

HABITAT: in bossen langs de rivieren en de kust

BIJZONDERHEDEN:        

  • dochters erven de sociale  status van hun moeder
  • de Java-aap is een goede zwemmer

Onder de soort Java-aap vallen tien ondersoorten die allemaal nét iets van elkaar verschillen. De verschillen zitten in de lengte, staartlengte, de kleur en in tekeningen op het gezicht en de borst en in kleur. De kleuren kunnen per ondersoort variëren van grijs en wit tot geel en bruin.

Groepsleven

De dieren leven samen in grote groepen in mangrovebossen of bossen langs rivieren. Soms zitten er wel honderd apen in een groep. Vrouwtjes blijven hun leven lang bij dezelfde groep, mannetjes sluiten zich aan bij een andere zodra ze daar oud genoeg voor zijn.

Dieet

Java-apen eten veel fruit, maar ook veel ander plantaardig en dierlijk materiaal. In sommige gebieden zijn ze gespecialiseerd in het vinden van krabben en andere schaaldieren.

Gezinsleven

Vrouwtjes zijn geslachtsrijp als ze ongeveer vier jaar zijn, mannetjes planten zich voort als ze circa vijf-zes jaar zijn. Elke periode van één á twee jaar krijgt een vrouwtje één jong. De draagtijd is circa zes maanden en het jong drinkt ruim een jaar lang bij haar.

Mannetjes kunnen bij overname van een groep jongen doden van wie hij hoogstwaarschijnlijk niet de vader is. Op die manier zorgen zij ervoor dat vrouwtjes weer vruchtbaar worden (want zolang een vrouwtje nog zoogt is dat niet het geval). Om een jong meer kans van overleven te geven, paart een vrouwelijke Java-aap met meerdere mannetjes. Daardoor weten de mannetjes niet zeker van wie het jong is en is de kans kleiner dat ze het jong doden.

Dreigingen

De Java-aap moet uitkijken voor roofdieren, zoals tijgers, adelaars, krokodillen, slangen en andere grote reptielen. Het dier leeft een groot deel van zijn leven in bomen, maar moet – vooral bij bezoekjes langs het water – op zijn hoede zijn. Daarnaast wordt de Java-aap bedreigd door menselijk toedoen: in sommige gebieden wordt zijn vlees gezien als een delicatesse.