Grivet / Groene meerkat (Chlorocebus aethiops)
Grivet / Groene meerkat (Chlorocebus aethiops)

Grivet / Groene meerkat

(Chlorocebus aethiops)

LENGTE: 30 tot 60 cm. met een staart tot wel 76 cm.

GEWICHT: mannetjes 3-6,6 kg. en vrouwtjes 1,5-5 kg.

LEEFTIJD: ca. 30 jaar

LEEFGEBIED: Soedan, Ethiopië

­HABITAT: Tropisch

BIJZONDERHEDEN:

  • de balzak van een mannetje is felblauw.

De grivet – ook wel groene meerkat genoemd – is een primaatsoort met een vacht van verschillende kleuren. Op zijn rug is hij grijsgroen, zijn buik is wit. De vacht op de ledematen is grijs en zijn gezicht is zwart. Op zijn wangen heeft hij lange witte haren.

Groepsleven

Grivetten leven in groepen die meestal uit zes tot twintig dieren bestaan. De kern van zo’n groep bestaat uit vrouwtjes met jongen, de rest zijn mannetjes. Mannetjes met een hoge status demonstreren hun hoge rang door hun staart goed rechtop te houden en vervolgens langs mannetjes met een lagere status te lopen.

Jongen

Een dracht duurt een half jaar en meestal wordt er één jong geboren. Geboortes vinden voornamelijk plaats in het regenseizoen, wanneer het meeste voedsel te vinden is. Jongen zijn na korte tijd in staat zelfstandig te lopen en gaan binnen enkele maanden  van moedermelk over op vast voedsel.

Dieet

Het dieet van een grivet bestaat voornamelijk uit zaden, bloemen, bladeren, insecten en gom van de Acacia. Daarnaast eet het dier vijgen en andere fruitsoorten.

Geluiden

De grivet heeft een breed scala aan geluiden heeft waarmee hij  met soortgenoten communiceren. Van ‘blaffen’ tot ‘schreeuwen’, alles heeft een bepaalde betekenis; van ‘rustig maar’ tot ‘wees alert, er dreigt gevaar!’

Bedreiging

Het dier is niet bedreigd, maar is wel vaak het slachtoffer van (drijf)jachten. In sommige gebieden  wordt de grivet als plaag beschouwd, omdat ze tuinen en akkers ruïneren. In andere gebieden wordt er op de grivet gejaagd om zijn vlees.