Opvang

Veel apen en andere exotische zoogdieren bevinden zich nog in benarde situaties. Dieren die dringend hulp nodig hebben, vangen wij op zodat ze op adem kunnen komen. Vaak zijn de dieren ernstig mishandeld of verwaarloosd. Bij AAP krijgen zij de professionele verzorging die ze nodig hebben. Nadat de melding van een dier is binnengekomen, wordt de urgentie bepaald en de eventuele transportdatum. Voor sommige diersoorten geldt een wachtlijst. Alle dieren gaan na aankomst in quarantaine. Tijdens deze periode worden zij uitgebreid medisch onderzocht. Voor elk individu wordt een behandelplan opgesteld waarin aspecten als dieet, medicijnen en (probleem)gedrag aan de orde komen. Tenzij solitair van nature, wordt elk dier daarna gehuisvest met soortgenoten op één van de afdelingen van AAP.

meld dierenleed

eigen dier aanmelden

ONZE LOCATIES

AAP Almere

Stichting AAP is gevestigd in Almere, midden in een bosrijk gebied. Hier in de Flevopolder hebben we een aantal speciaal uitgeruste complexen op 5,5 hectare grond. Met veel vaste medewerkers en met nog meer vrijwilligers, werken we hier iedere dag aan het welzijn van onze dieren. Op 31 december 2015 waren er 471 dieren in de opvang bij AAP: 51 chimpansees, 272 overige primaten, 7 grote katachtigen en 141 overige zoogdieren, waarbij er een continue in- en uitstroom is van dieren. Zij zijn gehuisvest in de Quarantaine, het Apenhuis, het Chimpanseecomplex, de Zoogdierenafdeling, op de Apeneilanden of in Primadomus. Ook ons hoofdkantoor is gelegen in Almere.

Ons terrein is onderdeel van de Kemphaan, een stadslandgoed waar organisaties samenwerken die zich verbonden voelen met het thema duurzaamheid. Naast AAP is hier een Leerwerkcentrum gevestigd, een vakantiefaciliteit voor kinderen met een achterstand, een natuur- milieu-educatiecentrum van de gemeente Almere, een stadsboer die op ecologische wijze zijn producten produceert, Staatbosbeheer en tal van andere activiteiten.

AAP in Almere bezoeken? Meld je aan voor een rondleiding.

Opvang

AAP Primadomus

AAP PrimadomusAAP Primadomus is de Spaanse vestiging van Stichting AAP. AAP Primadomus ligt 7,5 km ten zuiden van Villena (30.000 inwoners) in de regio Alicante, aan de voet van de 'Sierra de Salinas'. Ons terrein beslaat in totaal een oppervlak van zo'n 180 hectare, waarvan een groot deel natuurgebied is en zal blijven. Momenteel huisvesten we hier diverse groepen primaten, waaronder chimpansees, lampong-apen en mantelbavianen. In 2015 is bovendien onze opvang voor leeuwen en tijgers in gebruik genomen. Mede dankzij de Nationale Postcode Loterij hebben we in Spanje 24 verblijven gerealiseerd waar we grote katten kunnen opvangen. Doordat in steeds meer Europese landen het gebruik van wilde dieren in entertainment aan banden wordt gelegd, dreigen veel leeuwen en tijgers tussen wal en schip te belanden. Want hoewel er meerdere dierenwelzijnsorganisaties zijn die met veel toewijding leeuwen en tijgers opvangen, is dit bij lange na niet genoeg om de toenemende stroom dieren een thuis te kunnen bieden. In Primadomus kunnen deze grote katten nu alsnog van een oude dag genieten.

AAP Primadomus heeft zich de laatste jaren ontwikkeld zich tot een volwaardig CITES-erkend opvangcentrum in Zuidwest-Europa. Naast het opvangen van dieren spreken we ook met Spaanse autoriteiten over de duurzame aanpak van problemen die in Spanje spelen, zoals de illegale handel in Berberapen.

AAP Primadomus bezoeken is vooralsnog alleen mogelijk voor bewoners uit Villena, onder begeleiding van een Spaanse rondleider.

DUURZAAMHEID

AAP vindt dat we een verantwoord gebruiker moeten zijn van de aarde. Dat betekent dat wij onze nadelige impact op milieu, flora en fauna tot een minimum beperken en daar waar mogelijk zelfs een positieve bijdrage willen leveren. Dat begint met bewustzijn en kennis, maar vertaalt zich vooral naar concreet gedrag. AAP is al klimaatneutraal; ieder jaar compenseren wij de CO2-uitstoot door boomaanplant in Uganda. Maar we doen nog meer:

  • Er staan zonnecollectoren op het dak van de Quarantaine.
  • Het Apenhuis en de Quarantaine hebben een duurzame warmtepomp die de temperatuur, via vloerverwarming, per unit regelt.
  • De buitenkant van het Apenhuis en de Quarantaine zijn gemaakt van rijstvlies, oftewel ‘resysta’. Dit is restproduct uit de rijstteelt dat uit rijstvlies, zout en olie bestaat. Resysta is een milieuvriendelijk en weerbestendig product.
  • De binnenkant van de Quarantaine is deels gemaakt van accoyahout, een Europese houtsoort die geen onderhoud nodig heeft. Ook andere houtsoorten met het FSC-keurmerk zijn toegepast.

Ook op het gebied van werkgeverschap neemt AAP een maatschappelijke verantwoordelijkheid op zich. Zo bieden wij structureel stageplaatsen en afstudeermogelijkheden aan en investeren we daarnaast in mensen die om verschillende redenen reïntegreren in werk of maatschappij.

Opvang