Shirley, een EVS ervaring in Villena. Laatste hoofstuk: Grote katachtigen

Kira AAP Primadomus, rescate, rehabilitación Felinos
Één van de grote katachtigen, Kira

Je kunt je wel voorstellen hoe ik stond te popelen om bij de afdeling voor grote katachtigen te beginnen. Ik ben 26 en ik heb ze natuurlijk wel eerder gezien in dierentuinen, maar wanneer je van dichtbij met ze gaat werken.. dat is het moment dat je je realiseert hoe groot ze werkelijk zijn en hoe belangrijk het is om altijd voorzichtig te blijven.

Mijn eerste dag kon niet beter verlopen, één van de luipaarden kreeg een medische check. Medische checks zijn ontzettend belangrijk, want zo kom je erachter wat de staat van hun gezondheid is. Het was een onvergetelijke ervaring om getuige te zijn van een medische check én ik mocht zelfs een beetje helpen. Later die dag maakte ik onder begeleiding van Jolien kennis met alle dieren op de afdeling. 

Wat een verrassing... ook het personeel op deze afdeling is geweldig! Jolien begeleidt je door de  dagelijkse routine en leert je ondertussen echt van alles. Werk je met Pablo, dan geeft hij je alle ruimte om werkzaamheden uit te voeren zoals het bedenken van nieuwe verrijking en het geven van deze verrijking. 

De grote katachtigen hebben een groot buitenverblijf waar ze veel ruimte hebben om te rennen en spelen. Sommige verblijven hebben zelfs een zwembad, hoe gaaf is dat!? Ik heb nog nooit mijn eigen zwembad gehad...

 En dan, de dieren..

Anthares, rescate de felinos, centro de rescate, aap primadomus
Leeuw Anthares, gered van het circus

Wat denk je van een poema die zijn verblijf stap voor stap aan het ontdekken is, luipaarden met hun verbluffende jachttalent, leeuwen Reza en Aya die in samen spelen of drieleeuwenwelpjes die uitbloeien tot grote stoere jongens? 

In meerdere gevallen zie je nog sporen van hun leven vóór Primadomus. Toen ik Drac ontmoette was ik diep ontroerd; een oude tijger, praktisch blind, heup problemen en heel weinig spiermassa. Gedurende mijn tijd op de afdeling heeft hij een speciaal plekje in mijn hart gekregen. 
Schoonmaken op deze afdeling is eigenlijk helemaal niet zo erg en best makkelijk. Maak je geen zorgen, de stank is er nog steeds...😉 Op deze afdeling bereid je ook het vlees voor. Grote katachtigen eten simpelweg geen bananen, dus het is onderdeel van het werk. Zo moet je ernaar kijken, want zo kun je de stukken vlees, het bloed en zelfs organen van andere dieren enigszins verdragen. AAP zorgt ervoor dat het vlees van een goede plek komt. 

Shirley feeding by hand
Shirley voedt Mojito 

Het voeden van de dieren neemt dagelijks veel tijd in beslag. Als het tijd is, verstop je het voedsel in het buitenverblijf of je geeft het rechtstreeks op een voedselplateau. Het voeren van leeuw Mojito is best speciaal; hij heeft een probleem met zijn slokdarm, waardoor het belangrijk is dat hij 'met de hand' wordt gevoed. Dat klinkt een beetje gek, toch? Rustig maar.. het is niet letterlijk uit je hand eten (dat is tegen ons hands-off protocol én veel te gevaarlijk), je gooit simpelweg kleine stukken vlees. Mojito is voor dit ritueel getraind en dat word jij dan ook. 

Toen ik luipaard Blacky medicijnen mocht geven, vond ik dat een heel speciaal moment. Blacky was vrij nieuw in Primadomus en heel wantrouwend, logisch ook. Dit is normaal gedrag voor een dier dat recent is gearriveerd. Blacky had mij al eerder gezien, maar dat was van een afstand en het is heel belangrijk om zijn vertrouwen te winnen. Normaal gesproken kan het even duren voordat hij naar je toekomt, zoals voor zijn medicijnen. Bij mij kwam hij na zo’n tien minuten, wat best snel is voor de eerste keer. Ik was zo trots! 

EVS- ervaring @ AAP PRIMADOMUS

Het is echt geweldig om te zien hoe dieren een tweede kans krijgen bij Primadomus. In een ideale wereld zie ik dieren het liefst rondrennen in het wild. Maar we moeten realistisch blijven, het leven is niet altijd een sprookje. Daarom is Stichting AAP cruciaal voor dieren, want zij maken hun leven zo goed en wild mogelijk. AAP zou niet kunnen bestaan, zonder de hulp van vrijwilligers. Ik hoop dat ik jullie nieuwsgierig en enthousiast heb gemaakt over dit bijzondere werk. Mocht je besluiten om deel te nemen aan dit team, dan zal je daar geen spijt van krijgen! Deze ervaring heeft mijn leven en visie enorm verrijkt. Ben je nieuwsgierig naar het werk en de opties? Neem dan een kijkje op de pagina European Voluntary Service bij AAP. 

Heel erg bedankt aan iedereen die mijn verhalen heeft gelezen!

Grote inzamelactie voor Marria!

Chimpansee Marria

Oude mobieltjes en cartridges kunnen voor dieren als Marria het verschil betekenen tussen leven en geen leven. Gelukkig is Marria bij AAP, maar helaas zijn er nog duizenden dieren die leven onder verschrikkelijke omstandigheden. Voor al deze dieren én voor Marria willen we je vragen de lades eens goed door te spitten, op zoek naar die oude telefoon of cartridge.

Vraag de gratis inzamelzak aan om je oude mobiel of cartridge in te leveren!

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke 2 maanden de leukste verhalen over onze dieren.