Blog: Vrijgezelle mannen; er is nog hoop!

Mimmi en koko geven elkaar een kus
                  Mimmi en Koko geven elkaar een smakkerd!

Kritisch
In de aanloop naar Valentijnsdag kun je er niet omheen: het vinden van de juiste partner wordt in de media uitgebreid besproken. Met name vrouwen schijnen erg kritisch te zijn; na de aantrekkelijke foto op Tinder blijkt de gekozen date niet aan de verwachtingen te voldoen en komt er geen volgende date, zo werd op de radio verteld. Vroeger lagen de grenzen van het ‘jachtterrein’ bij de dorpsgrens, nu zorgen Tinder en Lexa voor keuzestress. Want wie zegt dat er niet een nóg betere partner te vinden is? Eén misstap en je kunt het als potentiële partner vergeten. Mannen, let op, ik zal het even uitleggen.

Er werd namelijk beweerd dat die lastige vrouwen minder kritisch moeten zijn. Die discussie vond ik mateloos interessant. De vrouw werd namelijk weggezet als excessief perfectionistisch. Maar biologisch gezien is dit perfectionisme volkomen logisch! Mannen, jullie hebben als jullie willen met een minimale investering (sorry, zo is het nu eenmaal) binnen de kortste keren honderden kinderen, dus waarom zou je dan erg kritisch zijn over de moeders van die kinderen? Volgens kansberekening zitten daar altijd een paar succesvolle, knappe of intelligente vrouwen tussen, dus goed nageslacht verzekerd! Vrouwen daarentegen, investeren járen in het grootbrengen van een handjevol kinderen (biologisch gezien hè, inmiddels zijn vrouwen natuurlijk flink geëmancipeerd), dus een weloverwogen keuze is dan zeker op zijn plaats. Hoe graag we ook de biologische wetten willen negeren, uiteindelijk is dit hoe het bij mensen en veel dieren werkt. Gelukkig zijn er altijd uitzonderingen op de regel…

Portretfoto van Mimmi
                          Mimmi

Mimmi's liefdesleven
Een van die uitzonderingen is onze Mimmi. Dit chimpanseevrouwtje was na aankomst bij AAP al snel knettergek geworden op Tanno; een grote, stoere chimpanseeman met een klein hartje. Een ideale partner! Mimmi kon het slecht hebben als Dolley, haar helaas inmiddels overleden vriendin, en Tanno gezellig zaten te vlooien. Ze wist zich er altijd tussen te wurmen. In de loop van de tijd, maakte Mimmi ook kennis met andere mannen, zoals Koko. Ook hij is een grote stoere kerel, maar meer onzeker dan Tanno. Mimmi wist het ijs snel te breken en na korte tijd gaf ze hem een dikke zoen om hem gerust te stellen: ik vind je geweldig! Daarna volgde Hiasl; een klein, fijngebouwd en erg onzeker en wantrouwend mannetje. Hij had Mimmi’s hart direct gestolen, al hield Hiasl zelf de boot in het begin erg af. Maar Mimmi liet zich niet van de wijs brengen. Als ze iets in haar hoofd heeft, dan gebeurt het! Punt uit! Dus stapje voor stapje zocht ze haar toenadering en uiteindelijk gaf Hiasl zich over. Nu spelen, vlooien en slapen Hiasl en Mimmi gezellig samen. In de tussentijd heeft Mimmi ook aandacht besteed aan vrouwelijke vriendschappen, want ze is beste vrienden geworden met Rosie. En het mooie is dat de relatie tussen Rosie en Hiasl, die samen bij AAP kwamen, veel beter is geworden. Alsof Hiasl eindelijk weet wat hij met vrouwen aan moet. 
 

Tanno, Mimmi en Dolley aan het vlooien
Mimmi heeft zich strategisch tussen Dolley en de begeerde Tanno gepositioneerd

 

Mimmi is aan het vlooien bij Hiasl
                             Mimmi aan het vlooien bij Hiasl

Wees gerust!
De moraal van dit verhaal? Dat er altijd allemansvrienden te vinden, ook onder de vrouwen. Dus mannen, áls jullie wanhopig en ongewenst single zijn; wees gerust! Er zijn voldoende mensen-Mimmi’s om alle Koko’s, Tanno’s, Rosie’s, Hiasl’s en alle anderen van een geschikte partner te voorzien. Er komt een dag dat je je gezellig samen met je vriendin/vrouw kunt afvragen waarom andere mannen geen volgende date krijgen. Houd vol! ;-) En mocht je jezelf een keer heel zielig vinden na weer een mislukte date, bekijk dan eens hoeveel moeite paradijsvogelmannetjes doen om een vrouwtje te versieren. Dan lijkt zo’n mislukt avondje uit ineens een marginale investering. 

Godelieve Kranendonk, gedragsbiologe

Grote inzamelactie voor Marria!

Chimpansee Marria

Oude mobieltjes en cartridges kunnen voor dieren als Marria het verschil betekenen tussen leven en geen leven. Gelukkig is Marria bij AAP, maar helaas zijn er nog duizenden dieren die leven onder verschrikkelijke omstandigheden. Voor al deze dieren én voor Marria willen we je vragen de lades eens goed door te spitten, op zoek naar die oude telefoon of cartridge.

Vraag de gratis inzamelzak aan om je oude mobiel of cartridge in te leveren!

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke 2 maanden de leukste verhalen over onze dieren.