BLOG: tv-makers: laat exotische huisdieren buiten beeld!

De makers van documentaireserie ‘Typisch’ van BNN-VARA waren in november drie weken te gast in het Groningse dorpje Bellingwolde. Een van de verhaallijntjes in de serie draaide om inwoner Alexander Knoth die zijn achtertuin vaker open wil stellen voor betalende bezoekers. De verzameling exotische dieren die hij daar houdt kost hem uiteraard veel geld aan verzorging en voedsel. Om daar iets van terug te verdienen moet hij vaker dan zes keer per jaar open en daar heeft hij een dierentuinvergunning voor nodig. Zijn pogingen om zo’n vergunning te krijgen mislukken en Alexander geeft toe dat de onderneming hem “behoorlijk wat stress oplevert”.

Bij Stichting AAP, waar we onder meer exotische dieren opvangen die door eigenaren niet meer gehouden kunnen worden, vinden we dat zorgelijk. Het welzijn van de dieren gaat ons aan het hart, want wat als de eigenaar de dagelijkse zorg niet meer aankan of kan betalen? Meneer Knoth doet er vast alles aan om te zorgen dat de dieren het zo goed mogelijk hebben, maar dat is bij veel houders van exotische huisdieren niet het geval. Het houden van dergelijke dieren vergt nu eenmaal veel specialistische kennis en inspanning. Maar ook dat dierenwelzijn en de risico’s van het houden van die exotische dieren helemaal buiten beschouwing worden gelaten in dergelijke uitzendingen raakt ons. We begrijpen uiteraard dat de makers van Typisch Bellingwolde niet oordelen over de geportretteerden. Toch betreuren we dat alleen wordt ingezoomd op de menselijke factor. AAP probeert al tientallen jaren de toenemende vraag naar exotische huisdieren te remmen. Onze uitpuilende opvang confronteert ons iedere dag met de realiteit, waarin veel eigenaren uiteindelijk afstand (moeten) doen van hun dieren. Omdat ze bijvoorbeeld de dagelijkse zorg niet meer kunnen opbrengen, moeten erkennen dat ze geen geschikte huisvesting kunnen bieden of omdat de dieren ziek of agressief worden.

In Nederland ziet vrijwel iedereen al jaren in dat het houden van ongeschikte huisdieren veel beter én preventief bestreden kan worden via een positieflijst. Op deze lijst komen alleen dieren die ook zonder speciale vergunning geschikt zijn om te houden. Hoog tijd dat ook de media kritisch kijken naar de context waarin mensen die – met vergunningen – exotische dieren houden in beeld komen. Van de publieke omroep verwachten we dat ze een zorgvuldig afgewogen beeld wil schetsen zonder onwenselijke gevolgen. Het idee dat iedereen alle mogelijke dieren in huis of achtertuin kan houden is een misvatting die verstrekkende gevolgen kan hebben voor mens en dier. We kunnen niet genoeg benadrukken dat talloze dieren jaarlijks de dupe zijn van onjuiste beeldvorming en verwachtingen bij particulieren. Dus televisiemakers: help mee en laat exotische huisdieren buiten beeld!

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke 2 maanden indrukwekkende verhalen over onze dieren