Blog: Marria 4 weken bij AAP

25 februari was de exacte datum dat Marria arriveerde bij AAP. Drie dagen voor haar komst, bracht onze teamleider het nieuws. In eerste instantie verwachtten we haar een weekje later, maar uiteindelijk was ze drie dagen later al hier. Met man en macht hebben we ervoor gezorgd dat we een plaatsje in de Quarantaine voor haar vrij hadden en waren alle voorbereidingen getroffen. De eerste keer dat ik haar zag, groette ze meteen vriendelijk en ze was erg nieuwsgierig. Gijs was aan het werk in het verblijf en ik spiekte even door het raam om een glimp op te vangen van de nieuwe dame. Wat meteen opvalt is dat ze vrij tenger gebouwd is. Sommige chimps hier zijn twee keer zo groot. Ze zag er op het eerste oog goed uit, zeker na zo’n reis.

Banaan gaat erin als koek
Nu zijn we vier weken verder en wat ontwikkelt ze zich goed! Wat me vooral meevalt, is dat ze al zo goed eet. Dat is natuurlijk zeer belangrijk, maar soms ook de bottleneck in het begin. De bladgroentes eet ze vanaf het begin al goed en ook de banaantjes van het ontbijt gingen erin als koek. Van de apenbrokken moest ze niets hebben en ook harde groentes zoals knolselderij en worteltjes waren niet echt favoriet. We hebben heel wat informatie gekregen van de eigenaar van Marria en zo wisten we dat ze vaak groentesoep at met een beetje olijfolie erin. We hebben de soep nagemaakt en de harde groentes meegekookt in de soep. Dit ging al een stuk beter. De apenbrokken hebben we geweekt en daar banaan doorheen geprakt, ook dat had al effect! De echte doorbraak was toen we samen met haar begonnen te eten. We pakken dan zelf een stukje eten en geven een stukje aan Marria. Wij doen net alsof we het opeten en maken “food grunts”. Chimpansees maken deze geluiden als ze aan het eten zijn. Door samen te eten met Marria, begon ze ook aan de knolselderij, wortel, brokkenpap, meiraap enzovoort. Ik weet niet of we alle soorten groentes al geprobeerd hebben, maar we weten in ieder geval hoe we haar aan het eten krijgen.

Quarantaineperiode
Verder geven we haar ook veel aandacht. Marria is in het gezin opgegroeid en had dus dag en nacht mensen om haar heen. De quarantaineperiode is een obstakel dat we helaas niet kunnen vermijden. Zo zie ik het tenminste. We moeten die periode door om er zeker van te zijn dat Marria geen ziektes bij zich heeft die ze later aan andere chimpansees door kan geven. We moeten op veterinair gebied alles van haar weten. Wij als verzorgers zijn ons er zeer van bewust dat we extra ons best moeten doen om haar op een gezonde en prettige manier door de quarantaineperiode heen te loodsen. Terugkijkend op de afgelopen weken ben ik tevreden.

De bel geeft aan dat de aandachtsessie begint

Routine en structuur
We hebben structuur aangebracht in de dagindeling bij Marria. We merkten op een gegeven moment dat ze wat onrustig werd op de momenten dat we bij haar in de buurt waren. Meerdere collega’s merkten dit op en meteen hebben we de koppen bij elkaar gestoken om te overleggen wat we daaraan konden doen. Samen met de mensen van ons gedragsteam hebben we ervoor gekozen om een routine te schrijven. In die routine staat beschreven wat we op welk  moment gaan doen. In de vroege ochtend betekent dat bijvoorbeeld: eerst naar Marria gaan en een aandachtsessie met haar doen. Net voordat de aandachtsessie begint luiden we een bel. De bel geeft aan dat de aandachtsessie begint. Natuurlijk zal ze in het begin de link niet leggen, maar zeer waarschijnlijk zal ze binnen een paar dagen begrijpen dat het luiden van de bel betekent dat de aandachtsessie begint. Dit kan helpen om haar duidelijk te maken wanneer het tijd is voor aandacht én wanneer niet. Want natuurlijk moeten wij soms ook even andere dingen doen, zoals haar verblijf schoonmaken of voer en verrijking voorbereiden.

Genoeg afwisseling
Als de aandachtsessie klaar is, verplaatsen we Marria naar één kant van het verblijf, zodat we de andere kant kunnen schoonmaken. Verplaatsen klinkt misschien raar, maar we vragen haar een bepaalde kant op te gaan en doen dan de schuif dicht. Als het verblijf schoon is, leggen we haar ontbijt klaar, samen met wat speelgoed of voedselverrijking en geven haar toegang tot het verblijf. Voordat we de unit verlaten zetten we de televisie of de radio aan, dat is vertrouwd voor haar. Ook voor de rest van de dag is alles vastgelegd. Natuurlijk geven we haar wel elke dag ander speelgoed, andere verrijking en is ook elke aandachtsessie en elk spelletje met haar weer anders. Er is een heel aantal verzorgers die voor haar zorgen, dus dat geeft ook afwisseling.

Marria maakt een smakkend geluid tijdens het vlooien,
n
et als chimpansees in het wild

Marria speelt graag met water
Marria bij de 'badkuip' (nog zonder zeepsop in het water)

Vlooitijd
We merken aan Marria dat ze ons erg graag aan wil raken. Dat is ook logisch, want tot nu toe was ze gewend aan fysiek menselijk contact. Voor ons is het niet mogelijk om haar aan te raken en we willen ook niet aangeraakt worden. Dit heeft te maken met onze veiligheid. Als we te dichtbij komen, kan ze ons grijpen. Daarnaast weten we ook niet of ze ziektes bij zich draagt. Om haar te vlooien gebruiken we een stokje. Heel bijzonder, al in het begin maakte zij een smakkend geluid. Precies zo’n geluid wat wilde, gesocialiseerde chimpansees normaal gesproken maken als ze elkaar vlooien. Natuurlijk wilde Marria mij ook graag aanraken en ik gaf haar een stokje. Toen ben ik mezelf gaan vlooien met mijn stok en af en toe wees ik haar stok aan en ging dan weer verder met mezelf vlooien. Heel tof, na een paar keer voordoen had Marria het al door. Heel voorzichtig stak ze de stok door de tralies en begon me aan te raken en maakte het smakkende geluid.

Soppen en spelen
Marria is superslim en je merkt dat ze nieuwe verrijking snel ontdekt. Soms doen we iets eventjes voor en ze doet het gewoonweg na. Het blijft fantastisch om dit te zien en mee te maken. Ze is ook een schone chimp. Ze mest steeds op dezelfde plaats in het verblijf.  Dat zie ik niet terug bij onze andere chimps. Marria vindt het heerlijk om lekker te soppen. Ze pakt dan een vaatdoek en maakt haar hele platform schoon. Ook met de afwasborstel gaat ze flink tekeer. We hebben een grote rechthoekige ‘badkuip’ voor haar in het verblijf gezet. Ze speelde er wel mee, maar toen we een beetje douchegel in het water gooiden dat vervolgens begon te schuimen, ging ze helemaal los. Ook draagt ze zorg voor haar babypopje en vindt ze spelen met duplosteentjes leuk. Aan alles is te merken dat ze bij mensen is opgegroeid. Voor nu vinden we alles prima, zeker als we op deze manier haar goed bezig kunnen houden. Langzaam geven we haar steeds meer speelgoed dat andere chimpansees ook krijgen.

Uitprobeersel
Marria maakt stappen vooruit, alhoewel ze het op dit moment het wat moeilijk vindt om van het ene deel van het verblijf naar het andere te gaan (bijvoorbeeld als wij een deel moeten schoonmaken). Ze gaat dan pontificaal middenin de schuif zitten, zodat wij de schuif niet dicht kunnen doen. We zien dat wel eens vaker; een chimpansee kan op deze manier de controle over de schuif houden en proberen wat extra aandacht te krijgen. Vooral als ze zich wat zelfverzekerder voelen, is er ruimte voor dit soort uitprobeersels. We zijn er al meteen mee aan de slag gegaan en we zullen jullie laten weten hoe dit de komende weken gaat.

Regelmatig denk ik nog aan de familie in Portugal. Het moet toch ook raar voor ze zijn om een dier dat zo middenin het gezin leefde te moeten missen. Ik hoop dat ze in blijven zien dat dit het beste is voor Marria, zeker als ze straks tussen haar soortgenootjes kan leven. Ik kijk er nu al naar uit. Tot die tijd doen wij onze stinkende best om het Marria zoveel mogelijk naar de zin te maken, een zeer dankbare taak.

Margreet Voogd, ervaren dierverzorger

Margreet Voogd

 

Grote inzamelactie voor Marria!

Chimpansee Marria

Oude mobieltjes en cartridges kunnen voor dieren als Marria het verschil betekenen tussen leven en geen leven. Gelukkig is Marria bij AAP, maar helaas zijn er nog duizenden dieren die leven onder verschrikkelijke omstandigheden. Voor al deze dieren én voor Marria willen we je vragen de lades eens goed door te spitten, op zoek naar die oude telefoon of cartridge.

Vraag de gratis inzamelzak aan om je oude mobiel of cartridge in te leveren!

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke 2 maanden de leukste verhalen over onze dieren.