Blog: Laat jij dierenwelzijn doorklinken in jouw stem?

Het is iedereen inmiddels duidelijk dat de parlementaire verkiezingen voor de deur staan. Of beter gezegd, we mogen er de deur voor uit.  Spannend wordt het. Want behalve mensen die met hart, onderbuik of bovenkamer stemmen, zullen peilingen tot net voor de stemdag mensen verleiden om te veranderen, om strategisch te stemmen. De ‘air-time’ van de kleinere politieke partijen is in de campagnes beperkt, waarmee deze kleinere partijen makkelijker speelbal worden van een titanenstrijd tussen grote jongens en de kenbaar gemaakte premier-ambities. Mark, Geert, Alexander, Lodewijk, Sybrand, Jesse en Emile willen allemaal wel genieten van het uitzicht van het Torentje. Ze ellebogen, beuken en tackelen elkaar als volwaardige alfa-mannetjes (leiders van een dierengroep) richting dit einddoel. Maar weet jij nu al wat je gaat stemmen?

Rillingen over je rug
Het beste bewijs voor de noodzakelijkheid van een betere bescherming van het dier (en het advies om dit bewijs in je stemkeuze te betrekken) zijn dagelijkse gebeurtenissen waarbij je je afvraagt “hoe kan dit nog worden voorkomen?” Alleen al in de laatste paar weken zijn er weer verschillende berichten in het nieuws geweest waar de rillingen van over je rug lopen. Helaas is het geen nepnieuws. Ik noem er slechts twee: de inbeslagname van meer dan 1000 vogels bestemd voor de vogelmarkt in Zwolle. Er zaten ernstig bedreigde soorten bij, veelal direct uit het wild gevangen. Daarnaast werden we deze week opgeschrikt door een afschuwelijk incident in een Franse dierentuin waarbij na een inbraak een neushoorn bruut is geslacht om de hoorn met een kettingzaag te kunnen roven. Daar waar de waarde van een neushoornhoorn de waarde van cocaïne en goud overstijgt, ligt illegale handel en verwerpelijk menselijk gedrag op de loer. De vraag vanuit Oost-Azië stuwt de prijs van ‘een brok vingernagel’ (want een nagel bevat hetzelfde materiaal als een neushoornhoorn) naar ongekende hoogte.

Ambitieus blijven
Als je kijkt wat er de laatste jaren politiek-bestuurlijk in Nederland is bereikt en welke politieke partijen ook echt krediet verdienen voor verbeteringen op het terrein van dierenwelzijn, dan is dat antwoord niet geheel eenduidig. We kunnen constateren dat de belangen van dieren de afgelopen jaren steeds meer onderwerp van gesprek is geworden. Dat is zeker een effect van het feit dat we nu een Partij voor de Dieren hebben in het Nederlands parlement. Er valt echter nog veel te bereiken en te verbeteren op het gebied van dierenwelzijn, onder meer via betere bescherming van leefomgeving van flora en fauna wereldwijd. Ook AAP heeft nog een behoorlijke wensenlijst om te zorgen dat we uiteindelijk minder hulpbehoevende dieren hoeven op te vangen. We moeten in Nederland ambitieus blijven, de omgang met dieren kritisch blijven bezien, al was het maar om resultaten in ons land als 'best practice' geloofwaardig te kunnen uitdragen voor gewenste veranderingen van de 'excessen' buiten onze landsgrenzen.

Dierenkieswijzer
Uiteindelijk moet bij het uitbrengen van een stem toch niet enkel tellen wat het beste is voor je eigen portemonnee voor de komende vier jaar. We zouden allen toch ook belang moeten toekennen aan wat het beste is voor de leefomgeving waarin onze kinderen opgroeien. De omgang met dieren, al dan niet door hun natuurlijke habitat beter te beschermen, maakt daar onmiskenbaar onderdeel van uit. Weet je nog niet waar je op gaat stemmen en wil je het welzijn van dieren laten doorklinken in je stem? Neem dan de moeite om de dierenkieswijzer in te vullen: https://www.dierenkieswijzer.nl.


Paul van der Wielen
Adviseur Wetgeving & Beleid 

Grote inzamelactie voor Marria!

Chimpansee Marria

Oude mobieltjes en cartridges kunnen voor dieren als Marria het verschil betekenen tussen leven en geen leven. Gelukkig is Marria bij AAP, maar helaas zijn er nog duizenden dieren die leven onder verschrikkelijke omstandigheden. Voor al deze dieren én voor Marria willen we je vragen de lades eens goed door te spitten, op zoek naar die oude telefoon of cartridge.

Vraag de gratis inzamelzak aan om je oude mobiel of cartridge in te leveren!

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke 2 maanden de leukste verhalen over onze dieren.